Многохиляден митинг в подкрепа на Кемал Калъчдароглу - опозиционният лидер, който през следващата седмица ще опита да стане новият президент на Турция, се проведоха в Истанбул в събота. До изборите остават само седем дни, а Калъчдароглу продължава да води с малко в социологическите изследвания пред досегашния властелин в страната - Реджеп Тайп Ердоган. 

Всички анализатори предвиждат напрегната конкуренция както за президентското кресло, така и при парламентарната надпревара, която ще определи не само кой ще ръководи Турция, но и каква роля може да играе новият лидер на международната сцена. 

Днес мнозина се чудят дали Кълъчдароглу може да победи президента-ветеран, който е най-дълго управлявалият лидер на страната и многократно е побеждавал другия държавник в миналото - поне на избори. 

Опозиционният кандидат спечели подкрепата на останалите петима лидери на шестпартийния опозиционен алианс и кметовете на два големи града - Истанбул и Анкара.

Коалицията, известна като Националния алианс, се зарече да спре демократичното отстъпление и да отмени репресиите срещу свободата на словото  при Ердоган, като се стреми да премахне мощната президентска система, която той въведе и която концентрира огромна власт в ръцете му.

Краят на ерата "Ердоган"?

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е на власт от 20 години и използва харизмата си, за да си осигури множество победи.

Тези избори на 14 май обаче може да се окажат най-предизвикателните за него, тъй като идват в момент, в който Турция е изправена пред икономически сътресения и висока инфлация.

Президентът агресивно намалява лихвените проценти като част от своя неортодоксален икономически подход. Съкращенията изпратиха инфлацията до 24-годишен връх над 85% през октомври, преди да падне до близо 50% през март. Последвалата криза на разходите за живот обхвана турските домакинства и притисна доходите и спестяванията.

Освен това турският лидер също е изправен пред негативно отношение заради реакцията на кабинета му на опустошителното земетресение през февруари, което уби над 48 000 души в страната и събори над 100 000 сгради и домове.

Правителството на Ердоган беше критикувано за слабия си отговор на бедствието и за това, че не успя да подготви страната за широкомащабното земетресение. Самият той призна, че е имало пропуски в първите дни на февруарското земетресение, но настоя, че ситуацията бързо е била овладяна.

Някои опозиционери също така се съмняват дали Ердоган би се съгласил на мирно предаване на властта, ако загуби. През 2019 г. той оспори резултатите от местните избори в Истанбул, след като управляващата му партия загуби кметското място там, само за да претърпи още по-тежко поражение на второто гласуване.