Формулата на настоящото управление е нездрав популистки компромис, обяви тази вечер пред “Панорама” по БНТ лидерът на ДПС Лютви Местан.

Основният проблем според него бил не във взаимните компромиси, които участниците във властта трябва да правят, а в това, че те са твърде много и затова няма как да се реализират нужните реформи.

За пример Местан използва оповестената днес официално от правителството програма за управление до 2018 г. и припомни, че е прогнозирал как от нея ще личи “отказът от важни решения и реформи, именно заради нуждата от компромиси”.

Според лидера на ДПС, ако при изработването на бюджета за 2016 г. се предложи емитиране на милиарди нов външен дълг, това категорично ще означава, че в държавата няма реформи.

От своя страна ДПС имала желание за диалог с управляващите, но той нямало как да се осъществи, заради използвания от представители на коалицията език на омраза и ксенофобия. Местан визираше планирания от Движението вот на недоверие срещу кабинета, заради изказване на здравния министър д-р Петър Москов, че представителите на ромския етнос са “скотове”.

ДПС обаче едва ли ще успее да събере нужните още 12 подписа, за да внесе вота на недоверие, тъй като останалите политически сили отказаха да го подкрепят.

Според Местан обаче това не означавало, че ДПС е изпаднало в изолация. Напротив – в изолация се намирали останалите 7 парламентарно представени формации, които “вкупом изолират ценностите и по-конкретно междуетническата толерантност”.

Лидерът на ДПС още веднъж прогнозира обаче, че управлението е обречено на неуспех.

Помолен да коментира казуса със Сабрие Сапунджиева, която отказва да напусне държавното си жилище, като заемане подходящи длъжности за целта, Местан отказа с мотива, че трябвало да се направи проучване за представители на другите политически сили, които действали по същия начин. Според него случаите били стотици.