Все още има шанс Пловдивският панаир да не попадне изцяло под контрола на местния бизнесмен - почетния консул на Русия у нас - Георги Гергов. Оказа се, Агенцията по вписванията е отказала да впише увеличението на капитала на контролираното от Гергов дружество "Пълдин туринвест", с което на практика той слагаше ръка на международната палата.

Мотивът: изготвената оценка на апорта (на варненските акции от панаира) е стара и не отговаря на днешната икономическа действителност. Така сега на ход е общинският съвет във Варна, който може да ревизира решението си от 2021 г. за прехвърляне на своите акции в "Пълдин", което може да се окаже решаващо за спасяването на панаира.

По този повод днес бившият областен управител на Пловдив, сега депутат от групата на "Проддължаваме промяната-Демократична България" - Йордан Иванов, настоя Министерство на икономиката да предприеме необходимите действия и да си поиска акциите обратно. Иванов, заедно с колегите си депутати от Варна и Пловдив, призова за пореден път лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да вземе отношение по въпроса - поради факта, че неговите кметове в Пловдив и Варна - съответно Здравко Димитров и Иван Портних и доминираните от ГЕРБ общински съвети в двата града, на практика "подариха" панаира на Георгов с поредица от решения.

Преди седмица обаче Борисов обяви, че партията му нямала "никаква вина" за ситуацията.

Решения, решения...

Както е известно, Гергов успешно приключи мисията си, след като до 24 април кметът на Пловдив Здравко Димитров не обжалва съдебното решение на окръжния съд, с което на практика "Пълдин туринвест" се сдоби със 79% дял от палатата. Димитров се оказа в отпуск, ресорният зам.-кмет - в командировка, а шефът на правната дирекция в болничен. Дори и това стечение на обстоятелствата да е било случайно, то нито един от тримата не жали по електронен път, каквато възможност имаше.

През 2016 г. кабинетът "Борисов" прехвърли на Пловдив и Варна собствеността върху държавните акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Пловдив получи 20,63 процента от капитала, а Варна - 28,9 на сто. Малко по-късно обаче кметът на Варна Портних реши да ги прехвърли на дружеството на Гергов "Пълдин туринвест". Още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата, но това така и не се случваше, като по предложение на Портних през 2021 г. ОбС взе решение да прехвърли своите акции в "Пълдин". Т. е. дружеството на Гергов да придобие контрола над панаира с дял от 79,2 на сто - което е и голямата битка на общинските съветници на ДБ в Пловдив.

Но историята води началото си от 2006 г. при Тройната коалиция, когато кабинетът подарява на "Пълдин" 49 на сто от капитала на международната палата, като сделката по това време се движи от сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова като зам.-министър, а малко по-късно в самата "Пълдин" Гергов придоби мажоритарния дял. (Това не попречи сега и на представители на БСП да дистанцират лидерката си от казуса).

10 години по-късно Варна решава неофициално, че иска да размени акциите си в панаира срещу т. нар. Дупка в центъра на града, собственост на Гергов, за която дупка впоследствие държавата отпуска десетки милиони лева.

Финалните битки се водеха в последните години по линия на пловдивските общински съветници от ДБ. Както Клуб Z писа, така стеклите се към днешна дата обстоятелства са плод на две решения - едно на общинския съвет на Пловдив от края на миналата година, с което бе сътворен правен нонсенс, на което се базира сега и окръжния съд, за да отсъди в полза на Гергов.

Според точка първа от решението на местните парламентаристи волята на общината бе да не дава съгласие за апорта на акциите на Община Варна. Според точка втора упълномощава представителя си да подкрепи апорта на общото събрание на акционерите, а според третата - ако по време на общото събрание апортът бъде одобрен, то на кмета на Пловдив се възлагаше да го атакува в съда.

Опитите на съветниците от ДБ да свикат извънредни заседания за поправка на точка втора удряха на камък, защото колегите им от ГЕРБ и БСП бламираха сесиите и кворум не се събираше.

При така създадения правен абсурд пловдивският окръжен съд се произнесе през март, че признава за неистинско решението на ОбС в частта му за точка първа и точка трета, но пък признава точка втора. Т. е. тази, с която представителят на общината дава съгласие за апорта. И именно това решение трябваше да атакува пред апелативния съд кметът Димитров. Но както стана ясно, всички се смълчаха.

Междувременно през февруари тази година Борисов реши публично да се разграничи от собствения си кмет, който през 2019 г. издигна за втори мандат, като на една среща с актива в града дори поиска оставката му. Здравко Димитров трябвало да си оправи "бакиите", обяви тогава Борисов, като поводът бе строителството на стадионите на "Ботев" и "Локомотив", за които правителствата му все обещаваха пари.

Корнелия Нинова пък го изпревари като сне доверие от съветниците от листата на левицата в Пловдив заради подкрепата им за бившия ѝ съратник в партията Гергов, когото тя самата изгони години по-късно, когато оглави БСП.

А депутатите на ПП-ДБ от Варна и Пловдив анонсираха, че Гергов смята да строи жилищни сгради на мястото на панаира и сезираха прокуратурата за бездействие на местните власти.