От ранните сутрешни часове следователи в Германия предприемат действия срещу калабрийската мафиотска организация "Ндрангета" по целия свят - също и в Германия. По данни на телевизия MDR и „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ в рамките на операция "Еврика" предстои да бъдат изпълнени повече от 100 заповеди за арест за трафик на наркотици и пране на пари.

Малкото калабрийско селце Сан Лука е под обсада от рано сутринта. Там са разположени тежко въоръжени специални части на карабинерите. Крепостта на калабрийската мафиотска организация "Ндрангета" с 3400 жители е един от стратегическите центрове на световната антимафиотска операция "Еврика". Следователи от различни държави работят от почти четири години по тази операция, за която се твърди, че е най-голямата международна операция срещу „Ндрангета“ и нейните членове, провеждана някога. Акциите са започнали едновременно в цяла Европа -  Италия, Португалия, Белгия, Франция, Словения и Румъния. Твърди се, че мрежата от заподозрени достига до Аржентина, Бразилия, Панама и Австралия. В Германия основните области на разследване очевидно са Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Тюрингия. Полицията в Заарланд и Рейнланд-Пфалц също е замесена. Нишките на цялата операция "Еврика" се свързват в европейските правоприлагащи агенции EUROJUST и EUROPOL.

Според проучвания на MDR и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" се твърди, че в центъра на разследванията са клановете на „Ндрангета“ от село Сан Лука. Те са работили заедно с мафията в Бразилия, Колумбия и с група от албански произход в Еквадор. Твърди се, че наркотиците са били транспортирани с контейнеровози до пристанища като Антверпен, Ротердам или Джоя Тауро в Калабрия. След това част от кокаина е бил изпратен в Австралия. За да изперат парите от незаконните наркотици, заподозрените са инвестирали в ресторанти, недвижими имоти и автомивки. Подозира се, че мрежата за пране на пари очевидно е била създадена главно в Германия, Белгия, Португалия и Аржентина.

Операцията "Еврика" е започнала през юли 2019 г. в Гент, Белгия. Там разследващите са се насочили към калабрийските собственици на пицария. Твърди се, че те са поддържали контакти с различни трафиканти на кокаин от "Ндрангета". В резултат на това белгийските и италианските следователи започнали да си сътрудничат и така да разплитат цялата мрежа. Към тях се присъединили и германските разследващи, след като станало ясно, че роднини на наблюдаваните живеят в Мюнхен и работят заедно с тях.

Разкрита е широко разклонена система за пране на пари в ресторанти, пицарии, кафенета и сладоледаджийници, особено в Северен Рейн-Вестфалия. По време на разследванията се твърди, че следователите са имали достъп и до вътрешни чатове на заподозрените от криптомобилни телефони. Това очевидно е включвало устройства от вече несъществуващите доставчици EncroChat и SkyECC.

В хода на разследването броят на заподозрените се увеличава. Разследвани са и предполагаеми членове на "Ндрангета" от Тюрингия. Някои от тях работят като ресторантьори в Ерфурт. Други заподозрени са напуснали Ерфурт и са заминали за Португалия преди години, но продължават да поддържат контакти с Тюрингия.

Разследванията се превръщат в политически въпрос. Разследващата комисия на парламента на провинция Тюрингия проучва случая. Тя проучва защо въпреки интензивните разследвания от 2019 година всички оперативни мерки са били прекратени по все още неизвестни причини. Освен това се поставя въпросът дали членове или лица от обкръжението на „'Ндрангета“ в Ерфурт са имали контакти в политиката, съдебната система или администрацията. Благодарение на мерките за наблюдение в рамките на операция "Еврика" през последните години разследващите успяха да заловят няколко издирвани престъпници. Сред тях са: Франческо Пеле, който е бил в списъка на най-опасните престъпници в Италия. Той е осъден на доживотен затвор за това, че през 2006 г. е поръчал така нареченото "коледно клане".

Съпругата на боса на клана е застреляна по време на нападение в Сан Лука. Това деяние става повод за "мафиотските убийства в Дуисбург" през август 2007 г. Разследващите успяват да арестуват Пеле през март 2019 г. в болница в Лисабон, където той е приет поради тежка инфекция с корона. Клиниката се намира само на няколко пресечки от италиански ресторант, за който се твърди, че разследващите са се интересували в рамките на операция "Еврика".