Осъждам по най-категоричен начин нападението срещу главния прокурор на Република България и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент. Това се посочва в изявление на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, цитирано от БТА.

В Европейския съюз престъпниците, осмелили се да нападнат представител на съдебната власт, трябва да се възприемат като изключително опасни и борбата с тях следва да се води с изключителна решимост, допълва Кьовеши. Тя изразява очакване за пълно разследване на този случай.

Вярвам, че българските полицаи, прокурори и съдии ще предприемат всички необходими мерки за защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в България, и няма да щадят усилия, за да изяснят случилото се, добавя тя. Според Кьовеши е необходимо да се установи кой е отговорен за събитието и как то е било допуснато.

Европейската комисия категорично осъжда бомбения атентат срещу главния прокурор Иван Гешев, заяви нейната говорителка Анита Хипер.

Тя бе помолена от Клуб Z да коментира инцидента.

„Това е безсмислено и подло насилствено деяние, което няма място в нашето общество. Очакваме националните власти да изправят извършителите на този престъпен акт бързо и решително пред съда”, каза Хипер.

Тя обаче допълни, че на този етап не може да се спекулира за мотивите, които стоят зад случката.

Загриженост заради "експлозията, насочена срещу моя български приятел, главния прокурор Иван Гешев" изрази полският евродепутат от Европейските консерватори и реформисти Рижард Чарнецки.

"Разследването трябва да доведе до разкриване на извършителите и изправянето им пред правосъдието".

Чарнецки е член на управляващата в Полша партия "Право и справедливост". През юли 2018 г. той бе отстранен от поста вицепредседател на Европейския парламент. Причината - нарече Роза Тун, представителка на полската партия "Гражданска платформа", "szmalcownik" - обиден термин, отнасящ се за поляците, които са изнудвали евреи, укриващи се по време на германската нацистка окупация.