С връщането на хартиената бюлетина на тези избори установихме повишаване на активността на купувачите на гласове, но бяхме подготвени, коментира служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в интервю за Нова телевизия. 

„Знаехме, че след като е приета тази поправка, следващите избори ще бъдат проведени при такива условия, направихме срещи по места с всички областни дирекции, дадохме необходимите указания, професионалното ръководство беше много активно в това отношение“, посочи той. 

Вътрешният министър съобщи за опит на голяма партия да купува гласове в полза на друга, по-малка.

„Предотвратихме един такъв опит, тази партия не влезе в парламента, но голямата влезе и от дълги години определя ситуацията в страната“, каза министърът без да посочва имена на политически формации. По думите му това не е прецедент. „Има поне две политически сили, които са го правили на тези и на предходните избори“, каза той. 

Комплекс от обстоятелства водят до „феномените“ с преференциите, смята той. 

„Оказва се, че по места понякога определени хора дълго време са кадрували на много места, че всички кадри в държавната администрация са назначени от тях. Понякога тези кадри се отблагодаряват като дойдат изборите и там няма размяна на пари в класическия смисъл, има размяна на услуги, защото някой някога е назначил този човек на този пост“, каза Демерджиев. 

Той посочи, че прокуратурата е сезирана за опити за манипулиране на вот във Варна - става въпрос за местната отличничка на ГЕРБ по преференции Славена Точева. Според министъра там има съчетание на два фактора - волята на лидера на партията и волята на местната организация, която иска да фаворизира определен кандидат в листата. 

„За случая сме установили данни за купуване на гласове, има внесени материали в прокуратурата, има прекратени производства, има отказ да се образуват производства“, обясни той. 

„Много трудно можем да стигнем до търсенето на отговорност, защото се минава през няколко институции и не всички работят достатъчно добре и в синхрон. Понякога се правят опити да бъдат затруднени такива производства с изтичане на информация, с даване на достатъчно време и възможност свидетели да променят показанията си“, посочи МВР шефът. 

Той коментира и случая с тежката катастрофа с Георги Семерджиев, станала през юли миналата година, при която загинаха две млади момичета, а той получи 20 години затвор.

„Пробите за наркотици не са взети по пълноценен начин, който да позволява да се направи пълно изследване. Има известно забавяне при вземането на пробите, което за мен е необяснимо, има и вземане на по-малко материал. Разпоредил съм проверка в рамките на МВР“, обясни Демерджиев.

Не виждам нищо нередно в действията на служителите на МВР, но виждам други нередности. Ще сигнализирам конкретните институции и ще очаквам отговор от тях, добави той.

„Тези действия се извършват под указанията и ръководството на следовател. След като е намерен Семерджиев и случаят е поет от следствието, той дава указания какво, как и къде да се извърши. За мен е странно, че първата проба е изследвана в болница, чиято апаратура е по-малко чувствителна от тази, в която е изследвана втората проба – вече в нашия център, който прави криминалистични експертизи. Един такъв немарлив подход към тежък случай с две жертви задава много въпроси“, обясни министърът.