Да изтребим полските наемници в Украйна като смрадливи плъхове.

Това написа бившият руски президент Дмитрий Медведев на профила си в "Туитър" на английски и полски език.

"Не виждам никакъв смисъл от това да поддържаме дипломатически отношения с Полша. Тази страна не бива да съществува за нас, докато на власт има само русофоби и докато Украйна е пълна с полски наемници, които трябва да бъдат безмилостно изтребени като смрадливи плъхове".

Изявлението на бившия държавен глава предизвика светкавична реакция в социалната мрежа от полската Агенция за вътрешна сигурност.

"Уважаеми господин Медведев. Докато пиете алкохол и сте на наркотици е важно да консумирате мазни храни. Иначе рискувате да увредите черния си дроб. Мозъкът Ви няма да бъде увреден - всички знаем защо..."

Предполагаемата причина за агресивния изблик на Медведев е решението на полските власти да нахлуят в сграда край руското посолство във Варшава. Тя е използвана за училище на децата на дипломати, но е собственост на столичната община.

Това не попречи на Москва да окачестви постъпката като "враждебна" и в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

"Подобна нагла постъпка на Варшава, която излиза извън рамките на цивилизованите междудържавни отношения, няма да остане без остра реакция и последствия за полските власти и полските интереси в Русия".