ЕС да преосмисли размера на паричната помощ за Сърбия, ако тя продължава да подкрепя антидемократични режими.

Това гласи доклад, одобрен от членовете на Комисията по външни работи в Европейския парламент. Негов автор е словашкият евродепутат Владимир Билчик от Европейската народна партия (ЕНП).

Преговорите със Сърбия за членство трябва да продължат само ако тя се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия и отбележи значителен напредък в реформите, свързани с бъдещото членство.

Динамиката на процеса на присъединяване на Сърбия ще бъде определена от напредъка в сферите на върховенството на закона и основните права, функционирането на демократичните институции, ангажимента към споделените европейски права и ценности и нормализирането на отношенията с Косово, заявяват членовете на ЕП. Те изтъкват важността от привеждането на действията на Белград в съответствие с Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) на Европейския съюз, най-вече по отношение на руската агресия срещу Украйна.

Евродепутатите отбелязват с тревога, че ситуацията в Сърбия не се е подобрила, след като през 2020 г. Европейската комисия публикува оценката си за работата по 33-те преговорни глави. От миналата година насам ЕК не е установила значителен напредък по която и да било глава.

Дезинфорлмация и антиевропейска реторика

ЕС е главният политически и икономически партньор на Сърбия и съответно най-големият донор, отбелязват евродепутатите. Напоследък се забелязва намаляване на обществената подкрепа за членството в ЕС. Това е резултат на дълготрайната антиевропейска и проруска политическа реторика, която масово се разпространява чрез контролирани от правителството медии, както и от правителствени представители. Сериозен е и провалът на официален Белград да се справи с миналото на страната.

Депутатите призовават ЕС да преосмисли размера на предоставяната финансова помощ за Сърбия, ако тя продължи да подкрепя антидемократични режими. Европейската комисия трябва да гарантира, че разходите на ЕС са изцяло в съответствие с неговите стратегически цели и интереси.

Подобрена съдебна система

В същото време докладът приветства мерките, предприети от сръбските власти за засилване на независимостта на съдебната система и на прозрачността и ефективността на институциите, свързани с върховенството на закона.

Белград бележи успехи и в управлението на нелегалната миграция.

Известен напредък има и в борбата с корупцията, се казва в доклада. Необходими са обаче допълнителни усилия и политическа воля за постигането на стабилни резултати, най-вече по отношение на тежката и организираната престъпност.

Приоритет е сдобряването с Косово

Нормализирането на отношенията е приоритет и предварително условие и за двете страни да влязат в ЕС. Евродепутатите призоват Белград и Прищина да бъдат готови да вземат необходимите решения, които да доведат до напредък. Сърбия и Косово трябва да се ангажират с диалог в духа на компромиса, за да постигнат всеобхватно и правно обвързващо споразумение незабавно и в рамките на международното право.

Какво предстои

Докладът трябва да бъде гласуван от Европейския парламент в пленарна зала през май.