ДПС и "Възраждане" се обявиха против създавaнето на постоянна комисия по конституционните въпроси. Това стана по време на дебатите по приемането на правилника на парламента.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че тази комисия трябва да е временна и да се създаде, когато има внесен законопроект за промени в Конституцията. От "Възраждане" обявиха, че в миналия парламент подобна комисия не е свършила никаква работа.

Любопитното е, че и двете партии формално твърдят, че искат съдебна реформа, включително с промени в Конституцията.

Карадайъ каза, че към момента не вижда предмет за дейност на такава комисия, защото няма внесен проект за промени в Конституцията. Той предложи създаването на временна комисия за конституционни въпроси, ако такъв проект бъде внесен.

Атанас Славов (ПП-ДБ) припомни, че е бил председател на Комисията по конституционни въпроси в предходния парламент, а Карадайъ е бил неин член.

"Тя проведе три заседания, включително за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Искрено се надявам това Народно събрание допълнително да уплътни работата на тази комисия с внасянето на проект за изменение на Конституцията, надявам се, не само от една парламентарна група", каза Славов.

От това, което слушаме, разбираме две неща – тази комисия се прави, защото, може би, ще има промени или за да се произнася преди Конституционния съд по предмета на работа на Конституционния съд. Така излиза, коментира Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС. По думите му във всеки парламент се наблюдава "разслояване" на комисиите по предмет. Достатъчно е комисиите да се занимават с постъпилите законопроекти, работа е на председателя на парламента да прецени в коя комисия въпросният законопроект да бъде разгледан, отбеляза Цонев.

"Категорично се противопоставям на идеята Народното събрание да не излъчи Комисия по конституционни въпроси, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Всички ние многократно сме заявявали, че искаме да правим конституционни промени, самата група на ДПС предостави проект за изменение на Конституцията.

Смятам, че Конституционната комисия може да се занимава и нейният предмет да бъде всяко тълкувателно решение, например на Конституционния съд, и неговите последици спрямо законодателството, което ние приемаме. Само за последните две години Конституционният съд се произнесе неколкократно по темата съдебна реформа и разследване на главния прокурор".

Това възрази Десислава Атанасова (ГЕРБ).

"Такива комисии са абсолютно безпредметни", каза Петър Петров, заместник-председател на парламентарната група на "Възраждане".

"Ако държите да я има, обосновете се с какво ще се занимава тя", прикани той поддръжниците на тази комисия.

Според него такава комисия е плод на искания на "псевдореформатори" и "псевдодеятели" за "псевдо конституционна реформа".

Дебатът бе изпъстрен с обиди между "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България". Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се усъмни в ориентацията на депутата Явор Божанков. Той поясни, че има предвид това, че Божанков за минути е сменил една лява партия с дясна.

На това Манол Пейков отговори, че Костадинов злоупотребява с това, че останалите депутати се държат възпитано с него. И поясни, че и той има въображение и може да го нарече "Коцето Късопишков", имайки предвид, че Костадинов пише с къси букви.

В отговор Костадинов призова председателя Росен Желязков да "изхвърли утайката", защото иначе той ще вземе мерки и ще я изхвърли.

Желязков даде почивка, за да се успокои напрежението.

Сред постъпилите предложения е това на Никола Минчев ("Продължаваме Промяната – Демократична България") за отделяне на спорта в самостоятелна комисия, с което на практика да има две отделни комисии – по спорта и по въпросите на децата, младежта и семейството. Вчера по време на заседанието си временната комисия по правилника не подкрепи това предложение и запази броя на постоянните комисии.

Днес в пленарната зала Минчев отбеляза, че вчера по време на заседанието на временната комисия се е видяло, че няма мнозинство, което да подкрепи направеното предложение за създаване на нова комисия и са направили предложение в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта да се добави "семейство" и да стане Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") предложи всяка постоянна комисия да бъде гласувана поотделно дали да съществува. Броят на комисиите по наше мнение е ненужно завишен, добави той.

Ние от "Възраждане" подкрепяме по принцип вашето предложение, но държа да ви напомня, че в 47-ото НС именно по инициатива на ИТН се раздуха както правна, така и бюджетна комисия, за да се намести по един депутат от ИТН, коментира Петър Петров.

Илина Мутафчиева ("Продължаваме Промяната – Демократична България") помоли семейството да бъде включено в комисията. По думите ѝ политиката за семейството е ключова по отношение на демографската криза.

Това, че са допускани грешки, включително и от нас, не означава, че трябва да правим същите, каза Тошко Йорданов. Аз нямам точно спомен как бяха разпределени тогава нещата и дали е било по наше предложение да "наместим наш човек" честно, но си спомням, че много несправедливо разпределихме председателите на комисиите, коментира той.

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) припомни, че вчера във временната комисия за правилника на парламента е имало разбиране броят на комисиите да не се увеличава.