31-годишният депутат от квотата на "Продължаваме промяната" Стою Стоев вероятно ще оглави ключовата комисия по правни въпроси в парламента, която трябва да разглежда (поне по план) два от важните закони в този парламент - измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и реформата в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), научи Клуб Z.

Името на младия юрист Стоев е изненада, тъй като очакването бе, че "правна" ще бъде оглавена от бившия министър на правосъдието в кабинета "Петков" Надежда Йорданова, която е от "Демократична България".

По информация на Клуб Z е било решено ПП да оглави комисията, като там е предвидена ротация на председателя с ГЕРБ, подобно на решението да се ротират през три месеца председателите на Народното събрание (първо Росен Желязков, ГЕРБ, а после Никола Минчев - ПП-ДБ).

Мотивите са два: едно - че макар ПП да загуби 15 народни представители спрямо последния парламент, тя има по-голяма тежест като представителство от ДБ и две - че при дясната коалиция се очаква да отиде комисията по конституционните въпроси, вероятно оглавена от конституционалиста Атанас Славов (ДБ). Тя също е натоварена със сериозни очаквания (освен, че основна политика на ДБ е реформата в оосновния закон)  - да гледа проектите на всички парламентарни групи за изменения в конституцията.

За самия Стоев се знае малко, освен че е завършил "Право" в Нов български университет, от 2019 г. практикува като адвокат и бе депутат и в 47-ото, и в 48-ото НС.

Визитката му, публикувана на сайта на ПП посочва, че "той е автор и съвносител на редица законодателни инициативи. Сред тях са Законопроект за противодействие на корупцията, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията и други. Сред тези законопроекти заслужава да се отбележи и Законопроектът за изменение и допълнение на Търговския закон, който предвижда създаването на нов вид търговско дружество, което цели да облекчи неимоверно стартиращия бизнес".

Стоев бе и един от активните говорители на "Промяната" при измененията в Изборния кодекс, с които т.нар. Хартиена коалиция върна смесеното гласуване.

Любопитното е, че той можеше изобщо да не е народен представител в настоящия парламент. Кандидатката от квотата на ДБ Катя Панева бе избрана и от Пловдив, и от Хасково. Панева бе втора в листата за Пловдив област и трета в хасковската листа, като от областта влизаше заради спечелените от обединението два мандата, докато в Хасково тя пренареди листата с 1669, измествайки така втория Веселин Недев (ПП). Ако бе избрала да влезе от пловдивската листа депутат щеше да е Недев. Но избра Хасково и така следващият Стою Стоев влезе в 49-ото НС.