Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прави се последна редакция на Плана за управление на Природен парк "Странджа", съобщи Петко Цветков от Българска фондация "Биоразнообразие", която изготвя плана. От фондацията имат желание до края на следващата седмица той да бъде внесен в МОСВ. След това министерството трябва да го разгледа и да прецени доколко той отговаря на изискванията и след това би трябвало да бъде подложен на обществено обсъждане. В последствие трябва да бъде разгледан и на Висшия експертен екологичен съвет. 

По плана за управление на природния парк започва да се работи през 1999 г. "Тогава в резултат на междуправителствено споразумение между България и Швейцария, швейцарската страна е финансирала първоначалната работа по разработване на плана. Българска фондация „Биоразнообразие” се явява наследник на българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието. По тази линия ние сме въвлечени в този процес", обясни Цветков.

Финансирането от Швейцария обаче е приключило още през периода 2003-2005 г., когато са внесени и първи и втори вариант на плана в МОСВ. "В последствие работата, която ни беше отново поискана от министерството през 2010-2011 г. е в извършена в основата си благодарение на доброволен труд и сме се ползвали от резултатите от проекта "Опазване на биоразнообразието и устойчиво развитие в района на Странджа", който е финансиран от ЕС", каза Цветков, като посочи, че проектът е приключил в началото на 2011 г. След като през 2011 г. планът бе върнат за осъвременяване, работата е отнела по-дълго време поради големия обем информация, която е трябвало да бъде обновена.

„Този план за управление се прави практически три пъти, в различни свои части той бива осъвременяван. Но истинската причина до този момент да няма одобрен план за управление е липсата на политическа воля той да се случи”, категоричен бе Цветков. 

Планът е инструмент, с който се прилага Законът за защитените територии. „Това е документът, който конкретизира режимите, заложени от закона, и Заповедта за обявяване на парка и предлага зониране на територията, така че да се осигури баланс между човешките дейности и целите за опазване на природата”, разясни Цветков.

"Предлагаме зониране на туристическа зона като в една от подзоните предвиждаме части, които са в близост до населените места, включително урбанизирани и преди обявяването на парка през 1995 г., или са били обект на добива на полезни изкопаеми, също да бъдат включвани като последваща зона за комплексно развитие на туризма”, обясни Цветков като посочи, че тези територии, ако бъдат включени в Общите устройствени планове на общините, трябва да преминат през изключване от територията на парка. "Със самия план ние не предлагаме територии за изключване, но предвиждаме такава последваща възможност, каквато МОСВ би трябвало да проведе една специална отделна процедура и се надяваме нашите предложения също да бъдат взети предвид", допълни той.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.