“Украинското зърно нямаше да се задържа в определени държави от ЕС, ако не се изкупуваше там. Подобни сделки са печеливши за преработвателите в хранително-вкусовата промишленост, а украинските производители не могат да спрат да продават зърното си, защото така оцеляват."

Това заяви украинският зам.-министър на земеделието Маркиян Дмитрасевич пред Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент в Брюксел.

“За нас е много важно фермерите от съседни страни да продължат да работят в колкото е възможно по-добри условия. Но трябва да е ясно, че ситуацията има и положително влияние върху пазара на ЕС. Цената на зърното стана по-конкурентна”, изтъкна Дмитрасевич.

България спря вноса на храни от Украйна от вчера. Това стана след протести на зърнопроизводители. Същото направиха Полша и Унгария.

В момента Европейската комисия работи по втори пакет от помощ за трите държави, както и за Румъния и Словакия. Помощта ще възлиза общо на 100 милиона евро.

“Постоянно участваме в двустранни разговори. Уверен съм, че тази тежка обстановка няма да се отрази върху приятелските ни отношения. При всички случаи вярваме, че преговорите с нашите съседи и приятели, които ни осигуряват невероятна подкрепа, са основният път за намиране на компромисни решения. Дискусиите между приятели са нормален процес. Ние сме убедени, че ще успеем да постигнем решение, което да е приемливо и за двете страни. Врагът се опитва да използва тези дискусии за свои цели. Ние обаче няма да му позволим да го направи”, каза още украинският зам.-министър.

Вносът на украинско зърно ще бъде сред основните теми на днешния Съвет „Земеделие“ в Люксембург. България ще бъде представена от ресорния министър Явор Гечев.