Военнослужещият от Националната гвардия на САЩ Джак Дъглас Тейшейра, заподозрян за изтичането на секретни документи, е публикувал поверителна информация от по-дълго време и пред по-голяма чат аудитория, отколкото се предполагаше, съобщи "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Според изданието, което се позовава на публикации в интернет, за които се предполага, че са на Тейешейра, той е започнал да качва съдържание в малката онлайн геймърска платформа "Дискорд" (Discord) - която е имала около 600 ползватели - малко след началото на руската инвазия в Украйна.

Отбелязва се, че в публикациите си потребителят се е позовавал на данни от Агенцията за национална сигурност, ЦРУ и други разузнавателни служби на САЩ и е публикувал информация за руските и украинските жертви в конфликта, за дейността на руското разузнаване, както и за западната помощ за Украйна.

Ройтерс отбелязва, че в случая може да става дума за най-големия пробив в американската национална сигурност от 2010 г., когато на сайта "Уикилийкс" се появиха над 700 000 документа, видеозаписи и дипломатически грами.

Засега няма коментар от Пентагона на новото съобщение на "Ню Йорк таймс".

Тейшейра е с повдигнати обвинения в непозволено придобиване на поверителни документи и материали, засягащи отбраната, и непозволено съхранение и предаване на информация за националната отбрана. Според правни експерти вероятно ще му бъдат предявени и още.