Русия поиска Христо Грозев да бъде задочно арестуван. Разследващият журналист на "Белингкат" е обвинен в "незаконно пресичане на границата на Руската федерация", предаде ТАСС.

Максималната присъда за подобно престъпление е две години затвор.

ТАСС, позовавайки се на източник, по-късно съобщи, че случаят е свързан с подпомаганото от Грозев бягство от Русия на главния редактор на "Инсайдър" Роман Доброхотов. Доброхотов напуска Руската федерация през лятото на 2021 г. Самият той потвърди, че е преминал руско-украинската граница, заобикаляйки официалните контролно-пропускателни пунктове. Тогава ФСБ заяви, че срещу него е образувано наказателно дело.

Грозев коментира днешната новина от Русия, като цитира в "Туитър" Доброхотов, който се питал "защо просто не ни отровят задочно и да се свършва".

Срещу Грозев е образувано наказателно дело за "разпространяване на фалшиви новини за руската армия", което се превърна в престъпление след старта на руската инвазия в Украйна през февруари 2024 г. През юли 2022 г. руската разузнавателна служба ФСБ обяви, че журналистът е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия.

През декември 2022 г. Грозев бе обявен от Русия за федерално издирване.

Българинът беше ключовата фигура в разследването на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с нервнопаралитичното вещество "Новичок" от агенти на ФСБ през 2020 г. Благодарение на него бе разкрита самоличността на шпионите, отровили Навални през август 2020 г.

Грозев също така е разследвал участието на Русия в редица нашумели международни престъпления, включително свалянето на малайзиския самолет в Източна Украйна през 2014 г. и отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. 

Москва многократно е отричала всякаква отговорност за двете атаки.