След три неуспешни гласувания Соня Момчилова все пак бе преизбрана за председател на Съвета за електронни медии. С нейния собствен глас. Вторият мандат на досегашната шефка на медийния регулатор, известна с твърде противоречивите си позиции, започва от 28 април и продължава една година.

Според процедурата за избор на председател на СЕМ, решението се взима с квалифицирано мнозинство. Ако такова не бъде постигнато в три поредни гласувания, то нов председател се избира с обикновено мнозинство.

Номинацията на Соня Момчилова бе направена от Габриела Наплатанова, член на СЕМ. Предложението сегашната председателка на регулатора да получи още един едногодишен мандат бе подкрепено от самата Момчилова, Габриела Наплатанова и Галина Георгиева. Симона Велева гласува с „Въздържал се“, а Пролет Велкова - с „Против“. Други номинации за нов председател не бяха обсъдени, информира БТА.

СЕМ успя да преодолее репутацията на рестриктивен и репресивен орган, с каквато се ползваше, самопохвали се Момчилова по повод първия си мандат.

Смятам, че госпожа Момчилова има опита, енергията и куража да ни проведе през този изключително важен период, в който предстои обсъждането на проекта за Европейски акт за свобода на медиите, обяви Наплатанова. И тя, и Момчилова са от квотата на президента Румен Радев в СЕМ.

„Ще подкрепя кандидатура на председател, който вкара всички точки в открита част, включително актовете и мотивите на всеки съветник, за да има наистина пълна прозрачност, пълна честност към обществото, каквато всички вие искате и подкрепяте“, каза Галина Георгиева (парламентарна квота, предложение на ГЕРБ, избрана и с подкрепата на ДПС).

„Няма да ви изненада моята позиция, тъй като не за първи път ще я изложа. Спомняте си, бях сред членовете на СЕМ, които поискаха оставката преди време на председателя. Имах своите принципни съображения. Те са валидни и днес“, каза Пролет Велкова.

Публични изказвания на Соня Момчилова са в сериозно противоречие с мисията на СЕМ, каза тя.

„Не мога да подкрепя тази кандидатура. Моите съображения за това са, на първо място, комуникационни, на второ място – репутационни, на трето – административни“, беше позицията и на петия член на съвета Симона Велева.

И Велкова, и Велева нееднократно са искали оставката на Момчилова.

Оставката на председателката на СЕМ, която бе назначена от президента Румен Радев, бе поискана в края на миналата година и от българския клон на Асоциацията на европейските журналисти - заради неприемливите ѝ оценки за работата на журналистката Мария Черешева, част от международния екип разследващи репортери, излъчили репортажите за стрелбата на границата с Турция и задържането на мигранти в клетка. 

Шефката на СЕМ често споделя спорните си виждания за свободата на словото, качеството на журналистиката, що е то истина, както и за войната, която Путин води в Украйна.