Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ постигнаха консенсус по отношения на това как трябва да изглежда бюджетът за тази година. Това стана ясно от съвместна пресконференция на двете коалиции в кулоарите на парламента от сряда. 

Общите позиции са ясни отдавна, макар сега да се потвърждават за първи път в този формат: балансиран бюджет или такъв с дефицит до 3% от БВП, запазване на размера на данъците, индексиране на пенсиите по швейцарското правило и поддържане на учителските заплати в размер на 125% от средното възнаграждение за страната. 

"Успяхме да излезем извън режима на обичайните публични наддавания и стигнахме до няколко общи виждания. На първо място – финансирана, благоразумна финансова политика, така че да не се лишаваме от разходи за развитие", заяви Деница Сачева от ГЕРБ по време на брифинга. 

Все пак двете коалиции имат и различия - по отношение на това кой трябва да внесе текстовете по бюджета. Според Асен Василев от ПП това трябва да направи служебното правителство, защото нямало време за изработване на нов проект от редовно правителство. Ако такова изобщо има. От ГЕРБ обаче са на мнение, че бюджет трябва да се внесе само от редовно правителство. Идеята на Василев е да се приеме закон за хазната до средата на юни, което било невъзможно, ако тепърва се пишат текстовете. 

Припомняме, че към момента страната работи със Закона за бюджета от миналата година. Разписаните в него разходи обаче са прекомерни и имайки предвид охлаждането на икономиката, приходите са под натиск, което означава огромен дефицит, финансиран с дълг. България обаче се надява да кандидатства за еврозоната през следващата година и да стане член от 2025 година, което означава, че не може да си позволи по-големи дефицити от 3% от БВП, каквото е правилото в зоната. 

Без отговори остават обаче редица въпроси - например какво ще се прави с данъчните отстъпки, които бяха дадени през последните години, най-вече - през намаляване на ставката за ДДС на много сектори. При всички положения се върви към отмяна на компенсациите за ток, които в момента така или иначе не се дават, защото цената на електричеството е под заложения таван, над който се получават субсидиите.