Идващата зима в Европа ще бъде трудна и студена, заради отказа на континента да купува руски газ. Тази позната прогноза направиха от "Газпром" в своя "Телеграм" канал и предупредиха, че без тяхната суровина газохранилищата нямало да се запълнят и тежките времена предстоят. 

От медийният екип на компанията пишат, че през изминалата зима Европа била спасена от топлото време, но и че "няма гаранции, че природата ще направи такъв подарък и през следващия отоплителен сезон". 

"При това положение запълването на резервите в газохранилищата до нивото от миналата година може да бъде невъзможна задача за европейските компании", коментират от "Газпром". 

Всъщност това е донякъде легитимна теза - миналата година газохранилищата се напълниха и с помощта на руския газ, който макар и в намалени количества все пак течеше към континента. Факт е обаче и че топлата зима позволи на страните в Европа почти да не използват своите нагнетени количества, така че към момента те остават пълни до над 70% от капацитетите си и много по-лесно ще бъдат напълнени. 

Именно страхът от предстоящата зима през миналата година активира и редица простести в много страни. Истината се оказа малко по-различна, а парите на Европа и нейният глад за газ привлякоха най-големите производители на втечнен природен газ. В един момент Европа и Китай се конкурираха за всеки кубичен метър, но в крайна сметка континентът оцеля, макар и при по-високи цени. Сред големите вносители се превърнаха САЩ и Норвегия.

Важно е да се отбележи и че на практика няма никакви санкции срещу руската газова индустрия от страна на ЕС. Страните-членки сами се отказаха от Кремъл като доставчик или пък бяха отрязани от самата "Газпром", която в редица страни наруши дългосрочните си договори и в момента е ответник по дела за обезщетения. 

Резултатът - делът на руския тръбен газ в общия внос в общността намаля от около 40% през 2021 година до под 10% през последните месеци.

Най-големият пазар на "Газпром" досега - Германия, вече разчита основно на втечнен газ, който получава през два скоростно изградени терминала, и от други алтернативни източници. В Берлин даже коментират, че много скоро ще се откажат и от руския втечнен газ, който за момента купуват.