Ангел Русев стана европейски шампион в кат. до 55 кг на първенството по вдигане на тежести в Eреван. Това е първото отличие за България на шампионата. По-късно Иван Димов грабна бронз в кат. до 61 кг.

Русев събра двубой от 250 кг (109 кг в изхвърлянето, 141 кг в изтласкването). Второто място остана за Рамини Шамилишвили от Грузия с 249 кг (113 кг; 136 кг), а бронзът отиде за Валентин Янку от Румъния с 245 кг (109 кг; 136 кг).

В категорията имаше още един българин - младият Денис Данев, който се нареди на 6-а позиция. Резултатът на Данев е 222 кг в двубоя, а в отделните движения той постигна 96 кг в изхвърлянето и 126 кг в изтласкването.

Русев грабна титлата във второто движение, когато дори не се наложи да прави трети опит. Той стартира със 135 кг, с които нямаше никакъв проблем, след това увеличи на 141 кг и също вдигна успешно. Румънецът Валентин Янку също заяви 141 кг във второто движение, които вдигна, но журито преразгледа опита му и се видя пристъпване с щангата.

Така той остана със 136 кг, а сребърното отличие в двубоя отиде у грузинеца Рамини Шамилишвили, който стартира със 132 кг. След това обаче вдигна 136 кг от втори опит.

Първото движение беше за грузинеца, което той спечели със 113 кг. Тук Ангел Русев стартира със 105 кг, които преодоля с лекота. След това обаче сбърка на 108 кг.

Треньорският щаб на България взе решение да рискува директно на 109 кг, което се оказа впоследствие и правилно решение. И макар Русев да се размина с бронза в движението, то този резултат му помогна много за крайната победа.

Асът става европейски шампион в тази категория за трети пореден път. 21-годишният русенец има още бронз от Световното първенство в Ташкент през 2021-а и сребро от дебюта си при мъжете през 2019-а в Батуми (Грузия) на Европейско първенство.

"Този медал посвещавам на моето дете. Беше трудна битка, но се справихме заедно с треньорите. Признателен съм на ръководството на федерацията в лицето на Ариф Маджид, благодаря за подкрепата на д-р Кирил Панайотов, на старши треньора Иван Иванов и най-вече на личния ми треньор Радослав Атанасов", каза шампионът.

Иван Димов се окичи с бронз в кат. до 61 кг

По-късно Иван Димов донесе втори медал за България - бронз в кат. до 61 кг.

Димов, който миналата година в Тирана взе златото, завърши с двубой от 277 кг, след като постигна 127 кг в изхвърлянето и 150 в изтласкването. Българинът спечели и бронзов медал в изхвърлянето. Той участва на шампионата, въпреки че дълго време се възстановяваше от травма на коляното.

Габриел Маринов също взе отличие в категорията, след като се нареди трети в изтласкването със 154 кг. Той обаче остана последен в общото подреждане заради три неуспешни опита на 118 кг в изхвърлянето.

Европейски шампион стана грузинецът Шота Мишвелидзе, който направи двубой от 298 кг, след като записа 136 кг в изхвърлянето и 162 кг в изтласкването. Италианецът Серджо Масида взе среброто със 292 кг (130 и 162).

Утре (понеделник) други трима българи ще се борят за отличията - при жените Галя Шатова (59 кг) и при мъжете Валентин Генчев, европейски шампион от миналата година, и Диан Пампорджиев (67 кг).