Тази събота Германия спира и последните си три атомни централи и няма да произвежда ядрен ток.

Енергийният сектор в страната днес излезе с апел да се изградят възможно най-бързо газови електроцентрали, които да работят с водород. Но има и предложения за запазване на въглищните централи в резерв.

В събота последните три германски атомни електроцентрали – „Изар“ 2, „Некарвестхайм“ 2 и „Емсланд“, ще излязат от мрежата. По този начин отказът от ядрената енергетика, който Германия обяви преди близо 20 годинти, вече ще е окончателно осъществен. В този контекст енергийната индустрия призовава за по-бързо изграждане на нови газови електроцентрали.

 „За да можем да гарантираме сигурността на доставките по всяко време в дългосрочен план, се нуждаем от газови електроцентрали, работещи с водород, които да осигуряват сигурна и контролируема енергия успоредно с възобновяемите енергийни източници“, заяви Керстин Андрее, управляващ директор на Германската асоциация на енергийната и водната индустрия (BDEW).

Ако те не могат да бъдат пуснати в експлоатация навреме, това ще доведе до високи емисии на климатични газове, тъй като тогава въглищните електроцентрали ще трябва да работят по-дълго. Същевременно Андрее се оплака, че при сегашните рамкови условия няма да бъде гарантирано навременното изграждане на достатъчно обезпечени мощности.

Сходно е мнението и на браншовата асоциация Zukunft Gas. Тим Келер, председател на асоциацията, разкритикува настоящата липса на инвестиционни стимули за изграждането на нови газови електроцентрали, способни да работят с водород.

"Постепенното спиране на ядрената енергетика вече приключи, а спирането на въглищата също трябва да бъде ускорено и да приключи до 2030 г. Това означава, че се оттегляме от важни стълбове за сигурно производство на електроенергия, т.е. от електроцентрали, които доставят електроенергия, когато вятърът и слънцето не са на разположение", каза Келер.

Дори при оптимистични предположения приемаме, че през 2031 г. на германския пазар на електроенергия ще има недостиг на поне 15 гигавата сигурни мощности", продължи Келер.

За да се избегне този недостиг, на пазара на електроенергия трябва да се предоставят гъвкаво управляеми мощности.

"Това включва изграждането на нови газови електроцентрали, способни да работят с водород, които ще трябва да бъдат построени и пуснати в експлоатация през следващите осем години, за да можем безопасно да се откажем от въглищата и да постигнем целите си в областта на климата."