Путин обича Украйна. Това обяви бившият президент Доналд Тръмп по адрес на руския държавен глава Владимир Путин в интервю за "Фокс нюз".

Интервюиращият журналист бе популярният консервативен водещ Тъкър Карлсън, който е сред най-отявлените русофили в американския ефир. Той попита Тръмп какво е казал на Путин, докато е говорил с него за Украйна.

"Виждах, че той я обичаше. Той я смята за част от Русия. Казах му: "Не и докато аз съм президент". Имахме много добри отношения. Аз съм най-лошото нещо, което му се случи. Затворих му тръбопровода. Вие не чувахте думите "Северен поток 2", докато аз бях на власт. Имахме много добри взаимоотношения, но беше много трудно, защото имаше фалшиво разследване за Русия.

Разследването на специалния прокурор Мълър, всъщност, доказа, че мнозина представители от предизборния щаб на Тръмп през 2016 г. са контактували с приближени до Кремъл, в търсене на компромати срещу Хилъри КлинтънНякои от тях бяха осъдени, други Тръмп амнистира преди да напусне Белия дом.

Републиканецът продължи да говори по темата:

Той (Путин) ми каза: "Много е трудно да уговаряме сделки". И аз му казах: "Да, много е трудно". Защото имахме две години фалшиво разследване".

В друга част от интервюто Тръмп коментира войната в Сирия и изрази съжаление, че по време на бомбардировка е убил много руски войници.

"Украйна не се справя добре на фронта. Може да има Трета световна война"

В голяма част от разговора Тръмп плашеше Карлсън и аудиторията на "Фокс Нюз" с Третата световна война. Той оповести за изненада на всички, които някога са чували за Хирошима и Нагасаки, че Втората световна война се е водила "от танкове, обикалящи и стрелящи се един в друг" и че сега Москва разполага с оръжие от съвсем различен характер - ядрено.

В предишни интервюта бившият президент е призовавал Америка да спре да подпомага украинските защитници и да ги притисне да се откажат от свои територии в полза на Русия. Противно на мнозинството от западните военни анализатори, Тръмп увери Карлсън, че Украйна не се справя особено добре на фронта и може да бъде "заличена", ако Путин пожелае да използва ядреното си оръжие.

"Светът експлодира около нас. Може да има Трета световна война. А този човек (Байдън) е в Ирландия", обяви републиканецът, критикувайки демократа, който бе на кратка визита в европейската страна.

"Си и Путин са много умни. Те ме уважаваха" 

Друг лайтмотив на интервюто бе колко умни са Путин, китайският лидер Си Цзинпин, севернокорейският диктатор Ким Чен Ун и как не те са истинските врагове на САЩ.

"Онзи ден Ваш колега ме попита: "Кой е най-големият ни проблем? Китай? Може би Русия или Северна Корея?" Аз отговорих: "Най-големият ни проблем е вътрешен. Това са тези болни, радикални хора. Защото ако сме умни, можем да се справим с Русия и Китай. Аз се справих. Взех милиарди долари от Китай, никой друг президент не е взимал толкова. И те ме уважаваха".

Тръмп разкри по какъв начин е водил разговори със Си и Путин за Тайван и Украйна.

"При него (Си) стана така. Казах му: "Не може да влезете в Тайван". Не беше точно с тези думи, няма да кажа точно какво казах, но беше много сериозно. Казах му да не влиза в Тайван. Ако го направите, ще имаме проблеми. Иначе ще имаме добри взаимоотношения. Той ми каза: "Неее, няма да го направите". Аз му казах: "Не, кълна се, че ще го направя". Той не ми повярва, повярва ми само на 10%. Същото стана и при Путин. Казах му, че ще направя гадни неща, ако влезе в Украйна. "Не, не - няма да направите такива неща". И той не ми повярва, но ми повярва на 10%. Тези 10% - вие не ги чувахте как говорят, че ще влязат в Украйна или Тайван. Докато вече не бях там (в Белия дом)". 

"Полицаи и съдебни служители в Манхатън плакаха, когато ме арестуваха"

Тръмп каза, че съдебните служители "плакаха", когато миналата седмица срещу него бяха повдигнати 34 обвинения в бизнес измами в съда на Манхатън.

Той пледира невинен по обвиненията.

В интервюто Тръмп описа как е минавал през различните процедури в съда - например, взимане на отпечатъци на пръсти, и множество служители на съда, включително и полицаи плакали. 

"От очите им се лееха сълзи. Когато отидох в съда, който също е затвор в известен смисъл, ме записаха и ще ви кажа - хората плакаха. Хора, които работят там. Професионално работят там, които нямат проблеми да вкарват убийци. Те наистина плачеха. И казваха "Съжалявам". Казваха: "2024, сър, 2024". Бяха невероятни".