Избирателите, независимо, че гласуват за различни политически сили, са обединени отново в тезата, че нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно.

Посланието на народа е ясно - политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от парламентарната трибуна по повод на първото тържествено заседание на новоизбраното 49-о Народно събрание.

"След поредните ненужни избори, днес отново сме поставени пред изпитание – избиратели, цялото общество, политици и всички институции. Очакваше се и нямаше никакви предпоставки да е друго, а днес е факт - изборният резултат произведе сходна структура като предходните четири парламента. Обществото е с почти същото недоверие към всички институции, объркано от неадекватното поведение на политическите субекти", посочи Карадайъ.

Той подчерта, че от ДПС са приели изборите като възможност както за диалог с избирателите, така и за диалог между политическите партии, насочен към бъдещето на страната. Според Карадайъ много от политическите субекти се "занимават със собствените си проблеми, а не с проблемите на хората".

"Може ли да се направи така, че с това Народно събрание да се постигне стабилност в управлението и да заложим на европейското развитие на страната ни? Категорично да. За целта всички участниците ясно трябва да изразят готовност за диалог, без да го превръщат в поредната пиар акция, безсъдържателно говорене и показност пред камерите. Нужно е честно и отговорно всеки да очертае приоритетите и политиките, които предлага", каза още Мустафа Карадайъ.

Според лидера на ДПС е нужно политиците да проявят отговорност, да надскочат собственото си и партийно его, както и постоянно да работят за хората и обществото.

"Дневният ред на обществото да стане дневен ред и на политиците. Открити сме в поставянето на проблемите. Готови сме за диалог в името на гражданите. Доказваме го всеки ден", допълни лидерът на ДПС.

Карадайъ подчерта още, че обществото ни е разделено по много въпроси, но в него ясно може да се открои мнозинство, което иска да сме част от ЕС и НАТО, както и да сме демократична и финансово стабилна държава.

"Мнозинството от българските граждани не иска нови предсрочни избори, защото едни предсрочни избори не само няма да решат, а напротив, ще задълбочат проблемите и ще създадат още по-тежка политическа криза. Приемането на бюджета на държавата е належащо. Трябва да се овладеят цените и инфлацията. Трябва да се гарантира мирът и сигурността на гражданите. За целта е нужен редовен кабинет, с ясни приоритети и план за действие. Срокът за действие на този кабинет също трябва да е много ясен. Той трябва да подготвени предстоящите местни избори", каза още Мустафа Карадайъ.