Изтекли американски документи дават основание да се смята, че през февруари и март тази година в Украйна са действали до 50 представители на британските сили за специални операции, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Британското издание изтъква, че от документите се формира представа, че през тези месеци в Украйна са действали представители на силите за специални операции на различни западни държави. В изтеклите документи се съдържат индикации, че е възможно повече от половината от тези представители да са били британци. 

Не е ясно в какви дейности може да са участвали командосите и дали понастоящем броят им е същият.

От началото на войната в Украйна британското правителство не е разкривало информация за това, че войници от подразделенията със специално предназначение може да са действали в Украйна. През юни 2021 г. обаче британското посолство в Киев заяви, че британски специални части са провели съвместни тренировъчни дейности с украинските сили.

Британското министерство на отбраната отказа да коментира разкритията и да отговаря на въпроси за възможно присъствие на британски военнослужещи в Украйна през последните месеци. Въпреки това министерството заяви в публикация в Туитър, че в изтеклите документи има сериозни неточности. 

Документите, чиято автентичност не е потвърдена и от които се прави предположение за присъствието на британски военни в Украйна, са част от порцията изтекли разузнавателни документи на САЩ, които бяха публикувани на геймърската платформа "Дискорд" (Discord). Понастоящем източникът на документите продължава да е неизвестен, отбелязва "Гардиън".

По-късно днес британското министерство на отбраната постави под съмнение информацията за присъствието на представители на британските специални сили в Украйна, предаде Франс прес.

Тази информация бе почерпена от предполагаеми класифицирани документи на САЩ, изтекли в общественото пространство и за които Лондон казва, че съдържат "сериозни неточности".

"Предполагаемите класифицирани документи на САЩ, чието изтичане предизвика голям отзвук, съдържат сериозни неточности", заяви в "Туитър" говорител на британското министерство.

"Читателите трябва да бъдат предпазливи и да не се доверяват на твърдения, които може в крайна сметка да възпроизвеждат дезинформация", изтъкна говорителят.