СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Двама опасни потенциални терористи бяха задържани днес в  германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщи говорител на Главна прокуратура.

Арестуваните са германски граждани, присъединили се към терористичната ислямистка групировка “Ислямска държава” (ИД).
Арестите са били извършени, след като Мустафа Дж. (26 г.) и Себастиан Б. (27 г.) са се завърнали от Сирия и са били държани под око. По данни на разузнаването двамата са преминали обучение в лагер на ИД на сирийска територия. Задържането е станало след издадени заповеди за арест от състав на Върховния съд. Че заповедта е издадена от висшата съдебна инстанция, говори за подготовка на извършване на престъпление от висока обществена опасност и заплаха за устоите на държавата.

Случаят се наблюдава лично от главния прокурор. Според него е налице опасен престъпен състав – участие в чуждестранна терористична организация. 

Наред с това Мустафа Дж. е заподозрян в планиране на тежко престъпление, насочено срещу сигурността на Германия. От Главна прокуратура засега отказват да посочат подробности. Съобщено беше обаче, че двамата млади мъже последователно – единият през март, а другият през август 2013 г. са пристигнали в Сирия през Турция. Там те са се присъединили към бойната група “Мухаджирун Халаб”, базирана в Алепо и вляла се впоследствие в редиците на “Ислямска държава”.

“Задържаните са преминали бойно обучение. Впоследствие са изпълнявали задачи, като пренасяне на оръжия и храни до фронтовата линия”, се посочва още в съобщението на Главна прокуратура. Наред с това Мустафа Дж. е бил назначен за главен пропагандатор на бойната група, към която се числял.

През ноември 2013 г. Себастиан Б. се е върнал в Германия. Съзаклятникът му Мустафа многократно се е връщал в страната, но после пак се е отправял към Сирия. За последен път се е завърнал през септември м. г.

Очаква се всеки момент съд да постанови постоянна мярка за неотклонение арест.