„По отношение на съдебната реформа в България бе изминат много дълъг път, бяха направени сериозни и положителни промени. Темата обаче се превърна в битка, в политическо състезание - коя от политическите сили ще е по-, по-, най-“.

Така Биляна Гяурова-Вегертседер от Български институт за „Правни инициативи“ (БИПИ)) коментира в ефира на Euronews Bulgaria темата за промените в правораздавателната система и механизма за контрол над главния прокурор като част от тях.

"Всъщност не се даде възможност на самите магистрати през изминалите 30 г. да кажат какво сработи, какво може да се промени. Реформата се превърна в политическа битка. Като игра на карамбол, където има три топки - едната е прокуратурата, втората - следствието, а третата е съдът. И политиците постоянно ги джаскат насам-натам", каза експертът, кото т години осъществява мониторинг на съдебната система, както и на законовите промени.

Според Биляна Гяурова „на дъното на това кои законопроекти ще се приемат, стои и президентът. Видяхме в 48-ото НС - с разтягането на конституционно определените срокове, бяха приети законопроектите, които сега пак ще бъдат предложени на депутатите“.

По думите й дали един законопроект ще се превърне в добър закон, зависи от начина, по който се прилага.

„Онова, което сме видели в България още в предприсъединителния период е, че нашият парламент е в състояние да приеме много добри закони, а там, където се чупят нещата, е в прилагането“.

По отношение на законодателните поправки, свързани с механизма на контрол над главния прокурор, експертът коментира, че той се „търкаля в няколко поредни парламента. Издържа проверката на времето – на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, много малко не му стигна, за да стане факт“.