Сливане на Националната агенция по приходите с митниците, въвеждане на електронни обществени поръчки и административни услуги, интернет свързаност между всички кметства и институциите в общините, са само част от реформите, които правителството планира в сектор "администрация" и "електронно управление", става ясно от подробната управленска програма на правителството.

Тя бе приета в сряда от Министерския съвет, но по настояване на вицепремиера Румяна Бъчварова не бе оповестена. Очаква се това да стане утре, след като бъдат нанесени финалните корекции по нея. 

Управляващите не са се отказали от идеята за обединението на НАП и митниците, става ясно от проекта за управленска програма. Не е посочен обаче срок, при който обединяването на двете приходни звена трябва да е факт. По отношение на самата Агенция "Митници" пък е записано само "преструктуриране с цел оптимизиране на дейността й". Предвижда се и създаването на нова държавна агенция - "Регистри".

Търговете - по един модел

На обществените поръчки е отделена специална глава. Предвижда се въвеждането на електронно възлагане, както и въвеждане на "национален модел за електронни обществени поръчки", с който се предполага, че начинът на възлагане на търговете ще бъде унифициран, а контролът завишен. Ще се въведе и платформа за централизирани електронни поръчки.

Като отделна точка е записано и "въвеждане на задължение за изцяло електронна комуникация между възложителя и заинтересованите лица до и включително етапа на подаване на електронна оферта", т.е. идеята е да се премахне човешкия елемент по веригата, който би могъл да генерира корупционни практики. Документите, които се ползват от възложителите и от изпълнителите, ще бъдат типизирани по един модел, предвиждат още измененията по отношение на търговете. 

Кметовете свързани чрез интернет

И вторият кабинет "Борисов" ще наблегне върху въвеждането на електронното правителство, става ясно още от проектопрограмата. Разписано е, че всички стратегически документи, които ще бъдат изработени по отношение на е-правителството, ще стъпват и на финансова обосновка, нещо което обикновено липсва в този тип документи. 

Предвижда се "изграждане на свръхвисокоскоростна комуникационна свързаност за достъп от следващо поколение (NGA) до кметството на всеки общински център в страната, както и до сградите на публичните институции в тях". Всички 264 общини трябва да са свързани. Управляващите смятат и да изработят специален закон за "изграждане на високоскоростни широколентови мрежи", ще правят и "основен и резервен център за данни". 

Ще получаваме е-фактури

Има идея и за предоставяне на масови електронни услуги като "унифицирана електронна услуга за плащане и система за управление на държавните такси" и електронно фактуриране. Разбира се, като мярка за намаляване на висенето по опашки и различни гишета в администрацията, цел на всяко едно управление, е записан електронен документооборот между чиновниците, единен регистър с данни, както и и внедряване на системи за е-валидиране и е-връчване. 

пизоди от живота" на администрацията

В програмата са предвидени мерки и за повишаването на качеството на административните услуги. В програмата е записана следната мярка: "Предоставяне на административни услуги на Принципа "Епизоди от живота" и "Бизнес събития"" за улесняване и опростяване на достъпа и предоставянето на комплексни услуги. От кабинета смятат да въведат и принципа на личната отговорност в администрацията. Предвижда се чиновническите звена да бъдат подлагани на външни оценки на качеството.

Като антикорупционна мярка пък от МС смятат да засилят ролята на инспекторатите, както и да ги обезпечат по-добре технологично. 

Кабинетът се отваря

По отношение на прозрачността на управлението проекта на програмата предвижда принципът на т.нар. open data - или отворени данни, т.е. всички публични данни ще бъдат публикувани в отворен формат. Записано е още, че ще се публикуват изрично и годишните отчети и на първостепенните, и на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити, или освен на министерството например, и на подопечните му агенции, комисии и пр.

Като антикорупционна мярка правителството смята да прехвърли от администрацията към браншовите организации публични финкции. При предоставянето на услуги за бизнеса се предвижда въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие. Ще продължи и процесът по намаляването на административната тежест.