Продължаващото забавяне в почти всички развити икономики по света се очаква да доведе до отслабване на глобалния растеж до нива под три процентни пункта тази година, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"С нарастващото геополитическо напрежение и все още високата инфлация стабилното възстановяване остава неуловимо“, посочи г-жа Георгиева в подготвени коментари преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка следващата седмица, съобщават Франс прес и Блумбърг.

"Това вреди на перспективите на всички, особено на най-уязвимите хора и страни", добави тя в речта си, която трябва да бъде произнесена във Вашингтон, съобщава БНР. 

Глобалният растеж спадна почти наполовина миналата година до 3,4%, тъй като въздействието на руската инвазия в Украйна се разпространи в световната икономика, спирайки внезапно започналото възстановяването от коронавирусната пандемия.

Въпреки че се очаква нововъзникващите пазари в Азия да видят значително увеличение на икономическото производство, като се прогнозира Индия и Китай да представляват половината от целия растеж през тази година, добрите новини ще бъдат компенсирани от забавянето, което се очаква за 90 процента от развитите икономики по света.

"Растежът остава слаб от историческа гледна точка - както в краткосрочен, така и в средносрочен план", посочи шефът на МВФ.

Тя добави, че световният растеж вероятно ще остане на нива около 3% през следващото половин десетилетие, което е най-ниската средносрочна прогноза от 90-те години на миналия век и далеч под средната прогноза за растеж от 3,8% през последните две десетилетия.

Очаква се страните с ниски доходи да претърпят двоен шок от високите разходи за заеми и спада в търсенето на техния износ, което може да доведе до увеличаване на бедността и глада, отбеляза Кристалина Георгиева.