Както премиерът Бойко Борисов обяви в Брюксел преди 10 дни, управляващите готвят въвеждането на контрол върху собствеността на медиите, за което отговорник ще бъде вицепремиера Румяна Бъчварова. Това съобщиха от БГНЕС, които разполагат с проекта на програма на правителството, което ще бъде напълно готова до петък.

В документа е записано под глава "Подобряване на публичната среда", че ще бъде създадено "звено, което да съгласува предложения за сливания/или придобивания на медии въз основа на изготвена от него предварителна оценка с оглед недопускане на "значително влияние" върху медийната среда". И то ще бъде под контрола на вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация - Бъчварова.

Освен това в програмата 2015-2018 г. се отбелязва, че ще се "разработват и приемат норми по отношение на сливанията и/или придобиванията на медии, които да гарантират, че определен собственик или свързани лица не могат да имат "значително влияние" върху медийната среда, включително по отношение на отпечатването и разпространението".

В проекта се декларират и законови промени, които ще целят да не допускат участието в обществени поръчки на медии, които не са подписали и не спазват нормите на Етичния кодекс на българските медии и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация.

Друг закон ще забрани публични средства - от еврофондовете и бюджета - да бъдат предоставяни на медии, които не са изпълнили всички изисквания за прозрачност на собствеността, както и на електронни медии, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик.