Постоянната ромска конференция стартира кампанията "Роми за почтеност на изборите", която е първата масова самоорганизация на ромите в новата история. Целта: участие в демократичния процес и противопоставяне на ккорупционните практики.

Това обяви Менсур Халити, председател на фондация "Роми за демокрация". В свой анализ Халити описва ситуацията с ромакската общност у нас - изкллючването и от политическия процес и липсата на държавна политика. "Твърде дълго ромите са били систематично изключвани от основната политика и са оставяни уязвими за тези, които са на власт", посочва Халити.

"Ромите отказват вече да бъдат изтласкани в периферията и са решени да предизвикат статуквото, за да се чуе гласът им. От политическата класа зависи да признае тяхната способност и решителност и да работи за по-приобщаваща и справедлива политическа система. В продължение на десетилетия ромите са били изолирани и лишени от собственост от установени политически партии, което е довело до множество негативни последици както за ромите, така и за обществото като цяло. Това изключване доведе до преобладаване на антиромски настроения, като над 80% от българите изразяват желание да не съжителстват с ромите, а почти половината желаят те да напуснат страната", казва председателят на "Роми за демокрация".

Според него икономическата система не е успяла да осигури сигурност на ромските работници, довело до "дискриминационни трудови практики, крайна бедност сред ромите и големи икономически загуби за страната".

"Липсата на инвестиции в икономическото включване на ромите само влоши тези проблеми с потенциални икономически загуби до 306,7 милиарда лева през следващите няколко десетилетия".

"Образованието също е важен проблем, като бедността и тормозът пречат на много роми да получат достъп до образованието, от което се нуждаят, за да успеят. Това създаде цикъл на бедност, който е трудно да се прекъсне и застрашава тяхната дългосрочна икономическа стабилност и социална мобилност.

Жилищната криза засегна особено тежко ромите, като почти една четвърт от ромите живеят в неофициални жилища и над 200 000 домакинства са изложени на риск от изгонване. Близо 17% от домакинствата харчат повече от 40% от доходите си за жилище.

Окаяната здравна ситуация оказа значително въздействие върху ромите, с липсата на застрахователно покритие, скъпите доплащания и дългите периоди на чакане, което води до продължителност на живота с 10-15 години по-ниска от тази на техните съграждани.

И накрая, изключването от политическо участие, корупцията и липсата на защита от правоприлагащите и съдебните органи имаха пагубен ефект върху демократичните права на ромите и способността им да участват в избори. Това доведе до липса на представителство на ромите в правителството и продължаващ цикъл на лишаване от собственост", изброява Халити.

Според нехо "подходът на парче, който се фокусира единствено върху антикорупционните мерки, няма да е достатъчен. Вместо това е необходим всеобхватен подход, който свързва корупцията, символизма и расизма срещу ромите с по-широки реформи".

За да осъществи промяна, Постоянната ромска конференция стартира кампанията "Роми за почтеност на изборите", която е първата масова самоорганизация на ромите в новата история.

"Тази надпартийна стратегия за овластяване има за цел да организира ромските избиратели, да им предостави информиран избор и да генерира подкрепа от ключови избиратели, за да повлияе на политическата промяна. Инициативата се стреми да сложи край на цикъла на омраза, дискриминация и бедност, които измъчват ромите, като се ангажира с масови усилия за мобилизиране на ромските избиратели. Кампанията има за цел да сложи край на купуването на гласове, сплашването и измамите, които подкопават честността и легитимността на изборите", посочва Халити.