Членовете на секционните избирателни комисии (СИК) не са спазили указанията на Централната комисия и са сумирали преференциите от хартиения и машинния вот. Това е една от основните причини за множеството грешки в протоколите, които водят след себе си хаос.

Това обяви днес на брифинг говорителката на ЦИК Росица Матева в първа изява в деня след вота, белязан от опашки пред районните комисии, на места на 90% сгрешени протоколи, множество жалби за нарушения на изборния процес, видим на живо провал на видеонаблюдението, дефектирали машини и мн. др. 

Постъпиха сигнали за множество сгрешени протоколи, защото СИК са сумирали преференциите. Имахме указания да не го правят, но те са го направили и това са основниите грешки - заяви Матева.

Припомняме, че на тези избори, при които имаме гласуване и с хартиена бюлетина, и с машина, членовете на секционните комисии трябваше да попълват протоколи от 18 страници - при, за сравнение две от изборите само с машина в големите секции.

Анализ на грешките ЦИК все още обаче няма, защото буквално допреди няколко часа пристигали протоколите от чужбина, посочи още Матева.

На въпрос не отчита ли Комисията като своя грешка неприсъствените обучения на членовете на СИК, говорителката посочи, че по искане на районните комисии са се провеждали масово онлайн, тъй като на живо се отчитало по-малко присъствие отколкото онлайн. Тя припомни и случаите, в които членове на СИК не се явяват в изборния ден и биват заменяни в последния момент.

В деня на вота в ЦИК са постъпили 123 жалби и сигнали за нарушения, отчете още тя. Но се оказа незапозната със случая с неграмотния председател на СИК в Пловдив, както и със сигналите за неговорещи български език членове на комисии в Турция.

"Отговорността е на политическите сили, които предлагат. Изискването е да владеят български език и да имат избирателни права, но ние проверяваме само второто. Т.е. няма изискване да са грамотни - отговорността е на партиите", посочи говорителката.

И препрати към районните комисии, които назначават секционните.

ЦИК отчете общо 122 дефектирали машини вчера (засега), като Матева посочи различни причини за това. Обвинения обаче има към хартията за машините, която с последните изменения на Изборния кодекс бе приравнена на ценна книга и "оборудвана" с допълнителни атрибути - с което се обясняваха редица "бъгове". 

"Хартията от БНБ е със същите изисквания и характеристики като тази на предходните избори", заяви в отговор на въпрос Матева

Но тепърва щяло да анализира.