Ски пистите в България ще се класифицират според степента на тяхната сложност и профила на трасето във възходящ ред чрез използването на зелени, сини, червени и черни знаци. Това гласи един от текстовете на приетата днес от правителството Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите.

Зелената е много лека - за начинаещи, синята е лесна, червената - средно трудна, а черната - трудна, за напреднали. Наредбата влиза в сила от 1 октомври 2015 г., тоест от следващия ски сезон. Подобна практика с цветове от години се използва в алпийски курорти, а също така в САЩ.

Целта на наредбата е да се въведат правила и изисквания, при които да функционират ски пистите в България. Сега контролът се извършва от концесионерите, но такъв практически липсва.

Текстовете обхващат обезопасяване и информационна обезпеченост на трасетата. Вече ще има норми за безопасност, които трябва да се спазват на територията на целите ски зони. А за спазването им ще следи ски патрул - още една интересна новост, заимствана от големите западни курорти. 

Цялостната идея е чрез приемането на наредбата да се подобри и информираността на туристите и скиорите, което е от ключово значение за всеки свободен пазар и ще повиши тяхната сигурност, гласи официалното съобщение.