Кипър започва затягане на примката около вложенията на руски граждани в своята банкова система. Страната започва да замразява банкови сметки на граждани, както и различни брокерски сметки, ако сумата в тях надхвърля 100 000 долара. За това съобщава най-големият небанков брокер в Русия BCS, пише Gordonua. 

Според BCS това се дължи най-вече на санкционните ограничения на Европейския съюз върху активите на руски лица. До момента Кипър изглеждаше като спасисителен остров за руските активи, но изглежда и че този бастион на спокойствие започва да се пропуква. Всъщност ограниченията над депозитите на руснаците бяха приети още през 2022 г., но до момента се блокираха само сумите над тези 100 000 евро, а сега ще се блокира целият баланс по сметката. 

Например - ако дивиденти, купони, обратно изкупуване на ценни книжа или други плащания в размер на, да кажем, 7 000 евро са получени по клиентска сметка от 95 000 евро от 25 февруари на миналата година, то в предишния режим щяха да се блокират само 2 000 евро горница. Сега вече ще се блокират всичките 102 000 евро. 

Замразяването ще важи за всички чуждестранни брокери, които имат сметки на руски клиенти в местния депозитар Euroclear.