Към момента перспективите за бъдещо управление не са много розови.

Това коментира пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев. 

"Отново като електорален резултат очакваме да имаме фрагментиран парламент, без ясно изразен победител, с мнозинство, решителен победител с вече уточнени партньори или с перспективи да има партньори, което би позволило създаването на управленска коалиция. Към момента перспективите не са много розови", каза той.

Според него голямото предизвикателство пред партиите е освен да говорят за проблемите на хората и затова как ще ги решат, въобще да ги убедят, че са в позиция, в която могат да взимат решения и да реализират управление. 

Хората са радикализирани и голяма част от тях не приемат идеята за общо управление между ГЕРБ и ПП-ДБ, посочи още Вълчев.

Според него към момента не се очертават фундаментални изненади.

"За фундаментални изненади не мога да говоря в момента. Най-голямата опасност от гледна точка на прогнози е свързана с очакваната ниска избирателна активност. При много ниска избирателна активност отиват само твърдите ядра, най-категоричните привърженици, и тогава вече прогнозите стават по-трудни и е възможно да има някакви изненади.

В кампанията не се случиха сблъсъците между лидерите като дебати. Няма някакви големи събития. В някакъв смисъл политиците трябва да покажат, че самите те гледат сериозно на кампанията и предстоящите избори и че имат решения, които те могат да реализират", добави социологът.

Вълчев коментира и каква е ролята на президента Румен Радев в предизборната кампания и въобще за разрешаването на политическата криза - "не е много позитивна".

"Ролята на президента не е много конструктивна в тази ситуация. Има видимо негативен поглед. Той се кара на партиите, казвам им да внимават", смята той.

По думите му партиите изпадат в противоборство с президентската институция. Според него това е възможен аргумент те да се сплотят.

"Това ми се струва в силен мотивиращ фактор", посочи социологът.

"Да дам пример и с позицията на България за Украйна и оръжията. Парламентът прие нещо, в момента България провежда политика, която се разминава с решението на парламента. Партиите само да критикуват без да реализират управление, нещо структуриращо и ясно, не е добра позиция."

"По-скоро Радев играе срещу всички от парламентарните партии", уточни Вълчев.