Гражданската група за натиск „Протестна мрежа“ внесе жалба в Софийската апелативна прокуратура срещу отказа на прокурор Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски по подадения на 25 февруари 2014 година сигнал. Преди седмица обвинението обяви, че няма да разследва описаните данни, защото част от тях били опровергани от институциите, а друга част били само предположения. (пълен текст на жалбата)

Протестна мрежа“ твърди в жалбата си, че прокурор Бецова е нарушила задълженията си и „не е подложила на обстойно изследване и обсъждане всички представени в сигнала и публично достъпни данни и доказателства, както и допълнително събраните такива в хода на проверката".

"В противоречие със задължителната тълкувателна практика на ВКС, наблюдаващият прокурор практически е абдикирала от вменените й задължения и е придала на данъчните проверки и издадените въз основа на тях актове предварителна доказателствена стойност, каквато те нямат, в абсолютно нарушение на всички основни принципи на наказателния процес", се казва още в жалбата.

"Протестна мрежа“ припомня, че прокурор Бецова се е позовала на извършена вече прокурорска проверка за краткосрочното издаване на допуск до класифицирана информация на Пеевски преди да бъде избран за шеф на ДАНС:

„Не е посочен обаче номер на прокурорската преписка, който да ни позволи проверка дали действително такава преписка е била образувана и ако е била извършена проверка, какви са фактическите и правни изводи от нея".

Апелативната прокуратура трябва да разгледа и сигнала, че СГП позовава изводите си за стандарта на живот на Пеевски единствено на резултатите от данъчната ревизия за периода от 01.01.2008 г. до 31.12.2012 г. "Протестна мрежа“ обаче настоява да бъдат проверени и годините от 2002 до 2008 и след 2012. В сигнала пише, че Делян Пеевски е придобивал лично недвижими имоти на стойност 152 263 лева между 2002 и 2004 г.

"Както е посочено в сигнала, в този период Делян Пеевски е бил студент и държавен служител, и доходите му едва ли са позволявали събирането на сума в подобен размер. Прокурор Бецова не е намерила установяването на тези обстоятелства за относимо към предмета на проверката."

Жалбата на „Протестна мрежа“ е била изготвена от над 20 юристи, пише в сайта на организацията. Искането към прокуратурата е да започне досъдебно производство, за да бъдат наистина разследвани предоставените данни.

Сигналът срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков бе подаден почти преди година. Василев вече е обвиняем, материалите за Бареков са отделени в самостоятелна проверка, а проверката за Пеевски бе прекратена.