От днес служителите на КАТ започват да правят проверки на пътя, но само с камери и микрофони. 

"Автомобилите на "Пътна полиция" са снабдени с три камери. Едната от тях ще контролира проверката, която се случва пред автомобила, втората камера ще контролира какво се случва в купето, а има и камера зад полицейския автомобил", обясни пред Нова тв Николай Клошарски от столичната "Пътна полиция". 

Освен с камери, патрулките ще са оборудвани и с по два микрофона. 

Записите от проверките ще се пазят 30 дни, а до тях ще имат достъп само ръководни кадри в системата. Засега обаче с камери са оборудвани само 20 автомобила. Предстои в следващите два месеца да бъдат оборудвани още 100.

На самите патрулки пък ще има стикер с нарисувана камера, за да е ясно, че точно този екип има право да ни проверява. 

Проверката е за цялостни нарушения на Закона за движение по пътищата. Пътният полицай, който ще преглежда документите, ще е с микрофон, а неговият колега ще проверява дали колата е преминала технически преглед и дали има застраховка "Гражданска отговорност". 

До въвеждането на новия начин за проверка се стигна след като в интернет се появи видеоклип, показващ как пътен полицай невъзмутимо взима двадесетолевка от нарушител и си я прибира в джоба. Това обаче възмути премиера Бойко Борисов, след което той нареди на вътрешния министър Веселин Вучков да въведе система за заснемане на проверките на пътя като антикорупционна мярка.