Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че иска да превърне китайската армия в "голяма стоманена стена". Това той каза, говорейки в последния ден на годишната сесия на китайския парламент - Конгреса на народните представители, предаде ДПА.

„Трябва всеобхватно да насърчим модернизацията на националната отбрана и военното строителство и да изградим народната армия като голяма стена от стомана, която ефективно защитава националния суверенитет, сигурност и интересите на развитието“, каза Си.


Конгресът одобри увеличение от 7,2% на военните разходи тази година, което е пропорционално по-голямо увеличение от планираното увеличение на общите разходи.

На друго място в речта си Си говори за плановете на Пекин за „обединение“ с Тайван, въпреки че използва сравнително предпазлив тон. Той не повтори по-ранни изявления, че Пекин няма да изключи използването на военна сила.

„Трябва да приложим цялостната стратегия на партията за разрешаване на тайванския въпрос в новата ера, да се придържаме към принципа за един Китай и Консенсуса от 1992 г., активно да насърчаваме мирното развитие на отношенията между двете страни на пролива, решително да се противопоставим на намесата на външни сили и сепаратистки дейности за „независимост на Тайван“ и неотклонно да прокараме процеса на обединение на родината“, каза лидерът пред близо 3000 делегати в Голямата зала на народа в Пекин.


Самоуправляващият се демократичен Тайван, който никога не е бил част от Китайската народна република, има независимо правителство от 1949 г., но Пекин смята острова с около 23 милиона жители за отцепническа част от своята територия.

След нахлуването на Русия в съседна Украйна нарастват опасенията, че Китай също може да използва военна сила в дългогодишната си териториална претенция към Тайван.