Близо 3,4 млн. лв. с ДДС (2 804 800 лв. без ДДС) е зададената прогнозна стойност за обявената обществена поръчка за видеонаблюдението на изборите. Това става около три седмици преди вота на 2 април.

Покани са изпратени до трите мобилни оператора у нас – А1, „Виваком“ и „Йеттел“. Срокът за подаване на офертите е до 10 март 2023 г. Те ще бъдат отворени в понеделник, 13 март, когато ще започнат и същинските преговори.

Това съобщиха в четвъртък от пресцентъра на Министерството на електронното управление. Поръчката е публикувана на Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“.

Обществената поръчка за "доставка на технически устройства и осигуряване на мобилна свързаност на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден на 2 април 2023 г." е открита от "Информационно обслужване".

Тя ще се проведе чрез процедура по договаряне без обявление, когато е необходимо неотложно възлагане на поръчката поради изключителни обстоятелства, пише още в официалното съобщение.

С цел минимизиране на риска от претоварване на информационно-комуникационната инфраструктура на мобилните оператори, поръчката е разделена на три лота. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер на 2 804 800 лв. без ДДС. Мобилните устройства, стойките за стационарно разполагане на устройствата и  Data SIM картите с осигурена мобилна свързаност по всяка обособена позиция, трябва да бъдат доставени на „Информационна обслужване“ до 21 март 2023 г., се казва още там.

Вчера главният секретар на МЕУ Ангел Петров заяви, че използването на мобилни устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане в края на изборния ден е единственото изпълнимо решение за този кратък период от време, припомня БТА.

„Отпадна възможността да се използват камерите в училищата, след анализ на МЕУ, който показа, че от 12 000 секции в страната, 45 на сто не са в действащи училища“, обясни Петров по време на заседание на постоянната комисия по административно обслужване и общинска администрация към Националното сдружение на общините в България.

Един ден преди изборите на 2 април мобилните устройства, като част от пакета изборни книжа, ще бъдат предадени на СИК, заредени, инсталирани и конфигурирани. Ще бъдат разработени и обучителни материали, които включват документална инструкция и видеоклип. 

На 1 март Министерският съвет одобри допълнителни финансови средства към вече определената план-сметка за провеждане на изборите в размер на близо 6,5 млн. лева, предназначени за обезпечаването на видеонаблюдението и видеозаснемането на изборите. 

Преди дни зам.-председателката и говорител на ЦИК Росица Матева подчерта, че няма да има видеонаблюдение по време на гласуването. Камерите ще бъдат включени след като бъде обявен краят на изборния ден и те ще бъдат насочени към мястото, на което ще се броят бюлетините. 

Днес тя даде повече разяснения на въпроса какво става, ако видеонаблюдението не може да бъде осъществено поради причини като липсата на покритие от телекомуникационните компании и други технически спънки, които могат инцидентно да възникнат в изборния ден.

"Там, къдено излъчването не може да се осъществи по технически причини, то трябва да бъде заснето и секционните комисии да предадат записващите устройства в РИК-овете", обясни Матева.

За гласуването в чужбина вече има подадени над 47 хил. заявления в 77 държави по света.

ЦИК обяви обществена поръчка за 5,4 млн. за компютърната обработка на данните

ЦИК откри и обществена поръчка за възлагане на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването, включително от машинното гласуване, и издаването на Бюлетин на ЦИК с технически носител за резултатите от изборите за народни представители на 2 април. Това се посочва в решение на комисията от днес. Тя реши да възложи изпълнението на  „Информационно обслужване“ АД и да отправи покана до дружеството за провеждане на преговори и сключване на договор.

Прогнозната стойност на обществена поръчка е в размер на 5 400 000 лева с ДДС.

В решението на ЦИК се посочва, че предоставянето на данните за протоколите на РИК се извърши не по-късно от 3 часа след приемането от РИК и потвърждаването на последния секционен протокол, но не по-късно от 48 часа от приключване на гласуването. 

Също така до 5 часа след получаването на последния секционен протокол от ЦИК изпълнителят предоставя на комисията разпечатка с всички несъответствия на числовите данни между базите данни, създадени в РИК и в ЦИК. Изчисляването на окончателните резултати да се извърши не по-късно от 5 часа, след като ЦИК предостави на изпълнителя взетите решения по всички различия в данните.

Крайният срок за изпълнение на работата по подготовка, оформяне за печат на данните от гласуването и резултатите от изборите за народни представители на 2 април 2023 г., отпечатването им в бюлетин на ЦИК с резултатите от изборите, включително и на технически носител, и предаването им в ЦИК, е не по-късно от 12 май 2023 г.