В отговор на днешната заявка на вицепремиерката Румяна Бъчварова, че административната тежест за гражданите ще бъде намалена и вече няма да се налага да висим по гишетата, за да предаваме документи на различни администрации, вместо те сами да си ги обменят, правителството готви промяна в наредбата за административното обслужване.

Вече ще имаме възможност исканията за предоставяне на услуги да се подават до всеки административен орган, който участва в производството за комплексно административно обслужване, т.е. ако става въпрос за един и същи казус, който обаче изисква подписи, печати и пр. от различни институции.

Така например вместо да се пътува до столицата, услугата, извършвана от централната администрация може да се заяви в областната или общинска администрация, както и в териториалните звена, ако те участват в процедурата по комплексно административно обслужване, посочва в мотивите си за измененията Бъчварова.

Така ще се намали и броят на посещенията в различни администрации за събиране на документи и доказателствени средства, необходими за предоставяне на административни услуги, допълва тя.

Идеята е да подаваме заявление по образец до най-близкия до нас административен орган. В него се посочват наименованието на административната услуга и органът, който е компетентен да издаде административния акт, информацията и доказателствените средства, които трябва да бъдат осигурени и изпратени до компетентния орган, както и начинът, по който да бъде получен индивидуалния административен акт. 

Оттам информацията ще се движи между институциите, вместо ние сами да тичаме от гише на гише и от град в град. 

Проектът е качен за обществено обсъждане на официалния правителствен сайт за това - strategy.bg.