Брюксел призова за съюз с арабските страни в борбата с тероризма след смъртоносните атентати и арестите на джихадисти из цяла Европа.

"Нужен ни е такъв съюз, трябва да си сътрудничим по-тясно", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя се срещна с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби, съобщава АП. Могерини участва в среща на министрите на външните работи от ЕС, които подготвят Европейския съвет през февруари, чийто фокус ще е върху тероризма. Някои от министрите изтъкнаха, че е по-добре да се работи с мюсюлманските страни, а не да бъдат обвинявани за проблема.

"Те ще продължат да са на предната линия и ние трябва да работим в тясно сътрудничество с тях, за да защитим както тези страни, така и страните от ЕС", заяви британският министър на външните работи Филип Хамънд.

Според белгийския му колега Дидие Рейндерс полицейските акции в страната му от миналата седмица за разбиването на предполагаема мрежа за чуждестранни бойци показват, че обменът на информация е ключът към успеха.

Белгия разположи в края на миналата седмица армията, за да охранява обществени сгради. И днес, докато външните министри заседават, войници обхождат периметъра на сградата на Европейския съвет, където мерките за вътрешна сигурност също бяха завишени през последните дни, отбелязва Асошиейтед прес.