Украинските правоохранителни органи са регистрирали и разследват 171 случая на сексуално насилие от страна на руските нашественици срещу украинци. Първата дама на Украйна Олена Зеленска говори за това по време на панелна дискусия на United for Justice на 4 март, предаде "Гордон".

"171 случая на сексуално насилие срещу украинци сега се разследват от Главната прокуратура. Зад тази цифра не стоят само жени. Сред жертвите има 39 мъже, 13 непълнолетни, сред тях едно момче. Ние знаем за тези случаи, само защото тези хора намериха сили да говорят. Колко ли страдат мълчаливо, особено в окупираните територии, не знаем", каза тя.

Зеленска подчерта, че за подобни престъпления винаги отговорност носи изнасилвачът, не жертвата. Тя се обърна към украинското общество, като припомни, че жертвите на насилие "често мълчат" от страх да не бъдат осъдени.

"Ние сме общество от свободни хора, които сега се борят за справедливост. Затова, на първо място, трябва да дадем тази справедливост на онези, които пострадаха от ужасните престъпления на тази ужасна война", добави тя.

Жертвите трябва да знаят, че държавата е на тяхна страна, обяви Зеленска. Наказанието за изнасилвачите е необходимо не само за жертвите, то е необходимо за целия свят, подчерта тя.

"Осъждането на руските изнасилвания и други руски престъпления е необходимо като прецедент. Така че всеки потенциален агресор, колективен изнасилвач в света да знае, че това няма да остане ненаказано. А за тези, които все още не разбират нещо, които намекват да се направят отстъпки на агресора: трябва да освободим земята си от нашественика, не само защото се стремим да се върнем към общопризнатите граници.

Не, това е борба не само за територия и квадратни километри, трябва да освободим тези земи, защото там, в окупираните територии, все още господстват изнасилвачите и грабителите. И докато ги има, насилието продължава. И ще продължава", заключи първата дама.