Разковничето за акцията на Европейската прокуратура, ДАНС и ГДБОП в ТЕЦ-ове у нас трябва да се търси в съдебната система и изпълнителната власт.

Такова мнение изрази в студиото на Нова тв тази сутрин енергийният експерт Красимир Манов. Според него става въпрос за грандиозна измама и осигуряване на „чадър”.

Както и Клуб Z писа, в рамките на операция, водена от Европейската прокуратура, вчера агенти на ДАНС и ГДБОП влязоха в 3 ТЕЦ и 6 топлофикационни дружества. Всички до една са свързвани през годините в общественото пространство с Христо Ковачки, макар номиналинте им собственици да са други.

От изявление вечерта на Люксембург стана ясно, че става въпрос не за дребна измама, а за измама, "свързана с европейската Схема за търговия с емисии (СТЕ), довела до загуба на милиони евро от бюджета на ЕС и национални бюджети".

„Както се казва, кучето е заровено много по-дълбоко. Търговия с парникови газове и въглеродни емисии – става въпрос за милиарди на година.

Всеки, който излъчва такива емисии, трябва да си купува въглеродни квоти, които бяха 10-15 евро преди. Миналата година средната им цена е между 80 и 100 евро за тон. Става въпрос за огромно укриване на въглеродни емисии. Дори не са издавани фактури на физическите лица.

Говорим за един от най-приближените хора на властта през всичките години. Логично е да си зададем въпроса - защо прокуратурата и правителството са проспивали това. Има сигнали, отиват в съда и всички дела срещу Ковачки падат. Огромен чадър, който се осъществява цялостно – в съдебна система, прокуратура, изпълнителна власт”, коментира днес Манов.

По думите му, това е само „върхът на айсберга”.

„По-надолу стои търговията с ток. Става въпрос за фиктивен износ. Дано Европейската прокуратура се заеме с този въпрос.

Преди време един човек, който дълги години е работил в разузнаването, ми каза: „Г-н Манов, от всички пари от Европа, които влизат в България, половината, директно през фирми близки до ДПС, заминават за Русия. Останалото се разделя между двата клана на двамата, които дълги години управляваха България – Делян Пеевски и Бойко Борисов”, каза още енергийният експерт.

По думите му последствията от тези спецакции може да бъдат сериозни.

"Възможно е Европа да наложи санкции на България. Въпросът е докъде ще стигне това разследване", уточни Манов.

Чадър

Фактите говорят, че определени хора на високи постове в държавата са разпъвали чадър над фалшифицирането на данни за парникови емисии или най-малкото не са проверили съмнителни сделки, заяви пред БНР и Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.  

"Опираме до това, което наричаме "завладяване на държавата от частни интереси", посочи той.

Коментар направи и вицепремиерът и министър на екологията в редовното правителство Борислав Сандов, който в това си качество води дълга битка със замърсяващите тецове, като при една проверка в "Брикел" не бе и допуснат от охраната. 

"Успях да видя с очите си как има определени протекции и хора, които са на средно и високо ниво в държавната власт и контрол, а имат смесени функции в последствие или преди това с тези предприятия", заяви и Сандов.

"В 45-тото НС имаше анкетна комисия, която трябваше да проверява определени сигнали. Имахме такъв за пряка свързаност между лабораторията, която обследва  ТЕЦ "Бобов дол" и собствеността на теца. Тецовете около Ковачки декларират емисии, които са значително по-ниски. Става въпрос за много пари. Силно се надявам, че европейската прокуратура ще свърши това, което не свърши българската. Възможно е част от средите да бъдат заметени", посочи още бившият вицепремиер, който още вчера заподозря, че може да е имало теч на информация преди проверките.