Президентът Румен Радев ще връчи утре на посланичката на САЩ Херо Мустафа орден "Мадарски конник"-първа степен. Това съобщиха от прессекретиариата на "Дондуков" 2. Отличието е по повод отпътуването на Херо Мустафа от страната с приключването на мандата ѝ.

"Държавното отличие се връчва за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и за разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес", са мотивите за награждаването.

"Мадарски конник" е трети в наградната система на България. Стандартно се връчва на посланици, които си тръгват от страната, след края на мандата им. Така че със сегашното му предпочитание президентът следва протокола.

Практиката обаче показва нещо друго - обичайно за посланици на държави, с които имаме по-интензивни отношения, орденът е "Стара планина"-първа степен. Малко връщане назад показва, че сред последните получили го е бившият гръцки посланик, преди него - полският и т.н. С най-висшето държавно отличие  - "Стара планина"-първа степен си е тръгнал и предшественикът на Херо Мустафа - Ерик Рубин през 2019 г. Орденът му е присъден от президента Радев. Преди Рубин Марси Рийс отново е удостоена със същото отличие - от Росен Плевнелиев. Назад в годините може да добавим към лауреатите Джон Байърли, Джеймс Пардю и пр.

Както Клуб Z писа, днес държавният глава пак избра "Мадарски конник" и за украинския посланик Виталий Москаленко, който също си тръгва от България.

И да, протоколът несъмнено е спазен, но същевременно е и ясно посланието от страна на Радев, особено в контекста на войната в Украйна и позицията на президента против даването на военна помощ за Киев.

Иначе в края на януари, месец преди отпътуването си, Херо Мустафа бе крайно критична (и доста надгради дипломатичния тон) на събитие на Американската търговска камара, включително и с други западни посланици:

"Една много малка група в България създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси.

"Който не принадлежи към тази система, губи надежда. Обезкуражават се тези, които искат да се борят за страната си. Наистина е болезнено да виждаме това", каза още Мустафа.

Тя заяви, че често чува от средите на правораздаването как разследвания и дела за корупция се прехвърлят, само за да бъдат бавени и закрити, просто защото са доближили определени "червени линии".

"На такива хора се отказва повишаване в кариерата, прехвърлят ги дълбоко в провинцията или ги отстраняват. Не ви казвам нищо, което да не знаете."