Как трябва да се обличат жените в мюсюлманския свят на публични места? Скорошно изследване на Института за социални изследвания към Университета в Мичиган проучва този въпрос в седем държави, в които преобладаващото население е мюсюлманско. Това са Тунис, Египет, Ирак, Ливан, Пакистан, Саудитска Арабия и Турция. Преобладаващото мнение е, че жените трябва да покриват главите си, но не и лицата си.  Само в Турция и Ливан са с по-широки разбирания. 49 на сто от анкетираните в Ливан са съгласни жените да бъдат изцяло светски облечени - без покрити глави. В Турция близо всеки трети е на подобно мнение. Все пак в Ливан има голямо християнско население, а южната ни съседка се очаква, че след толкова години под законите на Ататюрк ще е по-светски настроена.

Всеки участник в изследването получава карта, на която са изобразени шест стила на женско облекло в частта за коса и глава. Започва се от напълно закритата бурка, версията на никаб, в която се виждат само очите, хиджаб - с покрита глава- с косата вън или вътре в него и се стига до вариант, в който главата и лицето са напълно открити.

Преобладаващото мнозинство харесва най-много варианта, в който косата и ушите на жената са покрити от хиджаб. Следва по-консервативният вариант, в който и лицето е частично покрито. Този стил е предпочитан в Ирак и Египет. В Пакистан общественото мнение се разделя между вариант 3 и още по-ограничаващия никаб, в който се виждат само очите. В Саудитска Арабия 63 на сто са се спряли на жена №2. Има още 11 на сто, които избират бурката.

В изследването липсва информация как се разпределят предпочитанията по полове.

Все пак там са задали въпроса дали жените сами могат да избират облеклото си. Положително на този въпрос отговарят 56 на сто от хората в Тунис, 52 на сто в Турция и 49 на сто в Ливан. 47 на сто от анкетираните в Саудитска Арабия също са на това мнение. 

В какъв стил да се обличат жените на публични места? Това е въпросът, който е зададен в изследването като са дадени шест варианта. Изследваните страни са Тунис, Египет, Турция, Ирак, Ливан, Пакистан, Саудитска Арабия. Последният ред са усреднените стойности.