Служебният външен министър Николай Милков смята да предложи на президента Румен Радев да бъде акредитиран посланик поне в НАТО.

Това заяви Милков пред български журналисти в Брюксел, където участва в Съвет „Външни работи“ с колегите си от страните членки на ЕС.

България няма посланик в НАТО от 3 март 2022 г., след като Драгомир Заков стана министър на отбраната на мястото на Стефан Янев. Нямаме и посланик в Украйна.

„На изслушване в Комисията по външна политика в Народното събрание казах, че това са важни назначения, които на този етап служебното правителство предпочита да не предлага на президента. И те да бъдат направени от редовно правителство. Същевременно още тогава казах, че ако парламентът не успее да излъчи редовно правителство предвид пресиращите срокове, е възможно служебното правителство да излезе с такова решение“, каза Милков.

Той обаче отказа да назове имена за постовете.

Николай Милков посети и централата на НАТО в Брюксел, където се срещна със зам. генералния секретар на алианса Мирча Джоана. Това става два дви преди срещата на върха във Варшава на Б-9 – букурещката деветка. Това е обединението на страните от източния фланг на НАТО, създадено за задълбочаване на военното стърудничество помежду им. Страната ни ще бъде представена от Румен Радев.