Украинският президент Володимир Зеленски откри с видeообръщение конференцията па сигурността в Мюнхен днес. На форума присъстват държавни глави и министри от над 40 държави. За първи път не са поканени Русия и Иран. България е представена от президента Радев.

Зеленски откри 59-тата Конференция по сигурността в Мюнхен, заявявайки, че Украйна няма друг избор освен да победи. Панелът, на който Зеленски говори, се нарича "Давид на Днепър" и се основава на библейската притча за Давид, който побеждава всесилния Голиат с прашка.

Зеленски започна обаче с лека критика към това мото, като посочи, че това име не отговаря на мащабите на войната и заплахата. Заплашена е не само Украйна, но и целият континент. В опасност е не само Днепър, но и Темза и Шпрее, и Сена, и Висла, заяви Зеленски. Той също така посочи, че Украйна все още не е получила нужните й оръжия, придържайки се към тази притча.

„Да бъдеш Давид означава да се бориш. Да бъдеш Давид, означава да имаш прашка, за да спечелиш. Ние засега нямаме прашката на Давид, но вярвам, че това е само временно. Искам да благодаря за силната подкрепа и за оръжията, които получихме досега. Благодаря на Олаф и на Емануел, които са тук в залата, благодаря на всички наши партньори от САЩ, от Великобритания, на всички страни от ЕС и на целия свят“, заяви президентът на Украйна.

„Трябва да победим Голиат“, заяви по-нататък Зеленски. Давид би могъл да бъде пример за подражание за западния алианс. Той победи Голиат със своята смелост. Украйна се нуждае от тази смелост и от неговата прашка в борбата срещу Русия, посочи президентът. Думите му бяха разтълкувани като призив да се пристъпи към обсъждане на доставка и на изтребители за Украйна. След Зеленски на форума говори и канцлерът Олаф Шолц. Той призова ЕС да остане единен и за пореден път подчерта, че мястото на Украйна е в Европа, като пълноправен член на свободния свят.

След Зеленски говори френският президент Еманюел Макрон. Това, което Европа трябва да инвестира в собствената си сигурност в бъдеще, вероятно ще бъде друг акцент на срещата. Това ще искат да знаят преди всичко многобройните американски политици, които са гости в Мюнхен. Една трета от американския Сенат присъства на форума, вицепрезидентката Камала Харис и външният министър Блинкън също.

Междувременно външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба конкретизира искането:

"Ние бихме се интересували преди всичко от изтребители от САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Тези страни имат най-голям производствен капацитет и най-големи самолетни флотилии", каза той.

Самолетите биха могли да се използват за сваляне на вражески ракети и са важни за контранастъплението.

Германският министър на отбраната Борис Писториус се надява на повече обещания от страните-партньори за доставки на танкове за Украйна в Мюнхен.

"Разговорите продължават, никога не губя надежда", заяви Писториус при пристигането си на форума. Основната готовност е налице, "може би нещо ще се задвижи."

Германското правителство се опитва "всеки ден" да убеди страните партньори да доставят повече оръжия на Украйна, каза той. По думите му в момента изглежда, че Германия е "начело" по отношение на доставките на оръжие, докато други страни забавят процеса. Първото нещо, което Писториус иска да направи в Мюнхен, е да разговаря с представители на Полша и на оръжейната индустрия за доставките на боеприпаси и резервни части за танковете "Леопард" 2А4. Според Писториус обещаните германски танкове "Леопард 2" ще бъдат в Украйна най-късно до последната седмица на март. Той е "напълно уверен", че Украйна ще устои на очакваната руска офанзива, заяви министърът на отбраната.