Средства за подслон от България, предназначени за подслоняване на останалите без дом след опустошителното земетресения в Сирия, пристигнаха в ливанската столица Бейрут, съобщи Европейската комисия.

Помощта за арабската република минава през Бейрут и турския град Газиантеп. До този момент 12 страни членки на ЕС, сред които и България, са предложили помощ за Сирия чрез Механизма за гражданска защита.

След труса ЕС мобилизира хуманитарна помощ за тази държава в размер на 10 милиона евро. От тях 6 милиона са пренасочени от други хуманитарни проекти.

Днес в Сирия от Турция трябва да кацне първият полет, натоварен с помощи от хуманитарния склад в Дубай. Помощите са за районите в Северозападна Сирия, които не са контролирани от правителствените сили.

България е и сред 18-те страни от ЕС, предложили на Турция милиони артикули, сред които средства за подслоняване, нагреватели, генератори, мебели, медицинско оборудване, хигиенни принадлежгности, храна и топли дрехи. Жертвите в Турция минаха 41 хил. души.