Република Южна Африка започва днес около източните си брегове съвместни военноморски учения с Русия и Китай на фона на международни критики, съобщава Франс прес.

Маневрите, които започват дни, преди Москва да отбележи една година от нахлуването си в Украйна, бяха критикувани като равносилни на одобряване на атаката на Кремъл срещу негова съседна страна.

Руска военна фрегата акостира в пристанището на Кейптаун по-рано тази седмица на път за Дърбан.

Ученията, наречени „Моси“, което означава „дим“ на местния език цуана, са планирани да се проведат между 17 и 27 февруари край пристанищните градове Дърбан и Ричардс бей.

Те са вторите от поредица рутинни учения, на които Претория е домакин с чужди държави, включително Русия. Последните обаче ще съвпадне с първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Повече от 350 души от ВМС на Южна Африка ще вземат участие в ученията "с цел споделяне на оперативни умения и знания" с Русия и Китай, съобщиха военните миналия месец.

Южна Африка отказа да осъди нахлуването в Украйна, заявявайки, че иска да остане неутрална и предпочита диалога за прекратяване на войната, припомня Франс прес.