„Въоръжаването на Украйна е наша обща европейска задача. Ако сте сериозни по отношение на нашата демокрация и отбрана – това означава и тези на ЕС – бих казал, че всяка страна трябва да допринесе с каквото може за тази обща перспектива и обща цел.“

Това заяви специално за Клуб Z в Страсбург латвийският президент Егилс Левитс. Той произнесе реч пред Европейския парламент.

Пред евродепутатите Левитс изтъкна гордостта си от факта, че Латвия е сред страните, които най-много помагат на Украйна спрямо своя БВП на глава от населението. Именно затова въпросът ни бе какво послание би предал до държави като България и Унгария, които не са склонни да помагат на Киев с оръжие.

Но много страни, включително България, са отворени за помощ за Украйна, допълни Егилс Левитс.

„Виждаме, че Русия е агресивна държава и затова сме в НАТО, - отговори президентът на въпроса ни дали има опасения, че Балтика може да бъде следващата цел на руска агресия. - Виждаме, че НАТО отговори адекватно на ситуацията, като увеличи присъствието си по целия свой източен фланг. Но виждаме също, че тази ситуация ще бъде дълготрайна и трябва да бъдем много внимателни в нашата отбрана.“

Левитс бе доста по-мек от латвийския министър на отбраната Артис Пабрикс. В интервю за рускоезичната телевизия Current Time на „Свободна Европа“ през октомври 2022 г Пабрикс заяви, че позицията на България за Украйна е предателска. И изтъкна, че предоставянето на военна помощ е сигнал на кои държави може да се вярва и на кои  - не.

Егилс Левитс е убеден, че всички европейци се опасяват от руско нападение.

Латвийският държавен глава е съгласен, че в момента под особена заплаха е Молдова. Той обаче е убеден, че в тази страна демокрацията ще победи и прозападното правителство ще остане на власт. Причината е, че всички европейски държави стоят зад Молдова.

Границите в съвременна Европа са премахнати, но са останали в паметта на европейското общество и още не са съвсем преодолени, каза Егилс Левитс пред евродепутатите. Според него европейската история все още се разказва само от гледна точка на Западна Европа. И този провинциализъм за цялостното разбиране на Европа ни пречи да постигнем целите ни.

„В разбирането на европейската история се нуждаем от място за историческия опит на всички народи“, каза президентът на Латвия.

Днешният авторитарен режим в Русия се е върнал в своето мислене 200 години назад, към империалистическата колониална и расистка идеология от XIX век, смята Левитс.

„Както показва примерът на Германия, отказът от агресия и токсична идеология изисква гигантски усилия, т. нар. справяне с миналото. Докато руското общество не анализира, не предолее, не осъди и не отрече тази идеология, ще трябва да живеем с Русия като агресивна държава. Нека представите за широката руска душа останат за любителите на литературата. Това не може да е лайтмотив на политиците“, призова Левитс.

Той смята, че трябва да бъде призната и огромната грешка, довела до изпадането в огромна зависимост от руските енергийни източници. Необходимо е и да се помисли как е било възможно това да се случи въпреки многото предупреждения.