Брутният вътрешен продукт на България е нараснал на годишна база с 1,2 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година, показват новите данни на Евростат. Спрямо периода юли-септември ръстът е с 0,3 на сто.

БВП за цялата 2013 г. нараства в реално изражение с 0,9% спрямо 2012 г. Това е четвъртата поредна година, в която се отчита повишение на показателя, но със съвсем незначителни проценти. За последно спад от 5,5% бе регистриран за 2009 г. Въпреки ръста през следващите години, икономиката на България все още не може да достигне нивата си от 2008 г.

Преди седмица Еврокомисията леко завиши очакванията си за икономическия растеж на България през 2014 г. Брюксел прогнозира, че БВП на страната ни ще нарасне с 1,7%. По-рано от Брюксел, бяха обявили, че очакват растеж от 1,5%. Световната банка също залага на повишение от 1,8 на сто.

Малко по-високи са прогнозите на Европейската банка за възстановяване и развитие и на българското правителство. Те очакват ръст на БВП от 1,8%.

Данните на Евростат показват, че ръстът на икономиката на България през миналата година е около средното за 28-те държави в общността. Общо седем държави от ЕС отчитат икономически спад на годишна база. Сред тях са Естония и Испания (-0,2%), Финландия (-0,5%), Италия (-0,8%), Хърватия (-1,2%). Най-голям е спадът на БВП в Гърция и Кипър. Двете държави са отчели понижение на показателя от съответно -2,6% и -5,3 на сто.

Икономиките отличници на ЕС са на Швеция, Литва и Латвия. В тези държави ръстът на БВП е между 3 и 4 процента на годишна база към четвъртото тримесечие на 2013 г.  Без аналог са обаче данните за румънската икономика. Северната ни съседка е регистрирала впечатляващ ръст от 5,1 на сто.