Президентът на Сирия Башар Асад се е съгласил да отвори два нови пропускателни пункта от Турция към контролираната от бунтовници северозападна част на страната, за да може да се доставят отчаяно необходимите помощи за милионите сирийци, засегнати от земетресенията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства решението на Асад за отваряне на пропускателните пунктове в Баб Ал-Салам и Ал-Раи за първоначален период от три месеца.

Понастоящем по настояване на Москва на ООН е разрешено да доставя помощ в северозападната част на Идлиб само през един пропускателен пункт в Баб Ал-Хава.

Информацията за решението на Асад бе оповестена, след като вчера той се срещна в Дамаск със заместник-генералния секретар, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс.

Гутериш официално съобщи за отварянето на двата нови контролно-пропускателни пункта по време на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Постоянният представител на Сирия в ООН Басам Сабаг заяви пред журналисти, че Асад е провел "положителна и конструктивна среща" с Грифитс и е "потвърдил необходимостта от спешна помощ за влизане във всички региони в Сирия, включително тези, които са окупирани и се намират под контрола на въоръжените терористични групировки".           

Бразилия и Швейцария, които наблюдават трансграничните въпроси на Сирия в съвета, поискаха "бързо изпълнение" на споразумението за отваряне на двата нови пропускателни пункта.

"Със сигурност се надяваме, че намеренията на Асад са сериозни ", заяви говорителят на американския Държавния департамент Нед Прайс.

След серията от разрушителни земетресения ООН беше подложена на силен натиск да достави повече помощи и спасително оборудване в контролираните от бунтовниците северозападни части на Сирия, отбелязва АП.

Помощ от Рияд

Саудитски самолет с хуманитарна помощ се приземи днес на сирийско летище в контролираната от правителството на президента Башар Асад територия, предаде Ройтерс, като се позова на саудитски медии.

Това е първата подобна доставка от кралството, което подкрепяше въоръжената опозиция срещу Асад по време на 11-годишната гражданска война в страната, отбелязва агенцията.

Саудитската държавна телевизия "Ал Арабия" съобщи, че самолетът, превозващ 35 тона храна, медицинска помощ и палатки, е пристигнал на международното летище в Алепо като част от саудитската хуманитарна операция в помощ на сирийците, засегнати от опустошителните земетресения миналата седмица в Турция.

Според саудитската държавна медия "Ал Хадад" преди днешната доставка Саудитска Арабия е изпращала помощи само в северозападната част на страната, която е контролирана от опозицията, включително конвой от 12 камиона, който вчера е пристигнал в опустошения град Джиндерис.