Прокремълското издание "Комсомолская правда" пусна в събота на сайта си текстове за престъпленията на руската армия в Украйна, за незаконната анексия на Крим и за мъченията, на които е подложен опозиционерът Алексей Навални, съобщава "Дойче веле".

Публикуваните материали са били десет, а заглавията са от типа "Крим - Украйна. Русия е длъжна да върне полуострова", "Русия стана жертва на окупацията на Путиновия режим", "Руската федерация извърши престъпления в Буча, Изюм и Гостомел", "Измъчването на Навални: как се държат с политическите арестанти в руските затвори".

Някои от публикациите били придружени от уточнение в началото:

"Материалът не е съгласуван с редакцията на "Комсомолская правда", насочен е към разобличаването на лъжите на кремълския режим начело с кървавия диктатор Путин и неговата шайка цинични крадци във властта, предизвикали геноцида над мирния народ в Украйна."

Това било "изкупление на вината"

Текстовете са били публикувани от редактора на новините Владимир Романенко в рамките на акция, свързана с годишнината от началото на войната. Както казва Романенко пред независимата медия "Продължението следва", разкрила появата на "еретичните" текстове - след мобилизацията бил напуснал Русия, но продължил да работи за "Комсомолская правда" по финансови причини.

"Търсех работа, понеже останах без спестявания. Това, което направих, е един вид изкупление на вината ми. Да остана без работа е цената за това, че съм лъгал", обяснява Романенко, който се извинява на жителите на Украйна, че "е участвал във всичко това".

Публикациите са били премахнати десет минути след появата им от шефа на Романенко. Отговорният редактор му написал, че не бил очаквал такава постъпка от него и го блокирал в месинджър, разказва ДВ.